dinsdag 30 augustus 2016

Aardappelen!




Eindelijk!


Aardappelschijven uit de oven, met ham en zoete ui

Duits


Snij de ham zoals hierboven, niet dun dus, en blancheer
Proef of het voldoende ontzout is
Giet af
Snij in stripsof grove stukjes

Bak grof gesneden zoete ui met knof in boter
Zwarte peper erover en omhusselen

Ovenschotel invetten
Schijfjes (rauwe) aardappel erin (gebruik Roseval of zo), een stevige laag
Peper

Ui op de aardappelen, en ook de ham

Nog eens aardappelen, kan nu wat minder, kwast in met gesmolten boter, zwarte peper
Oven (200°)

Na een kwartier flink hete volle melk erover
Laat de aardappelen garen

(Die melk dat moet lobbig worden, net als bij Arrosto di maiale al latte, een heerlijk gerecht en super anti joods: varkensvlees gegaard in melk; zie hier en het recept hier
Serveer dat met champignons, gebakken met munt, en stokbrood)




Kriel, Limburger, aspergepunten


Schil en kook kriel niet al te gaar
Gebruik liefst (halve) grote kriel

Olijfolie, slalot, knof...
Bak de stelen van Thaise groene aspergepunten heel kort mee

Wat Fino, wat kippenbouillon en pijlsnel inkoken
Tegen het eind van het inkoken de toppen erbij en peper erover

De aardappelen naar een vette ovenschaal
Asperges erover
Gehalveerde Limburger erop
Kwast de kaas in met notenolie
Oven




Tater tots!

Met gestoofde sukadelap, IPA saus en met mais


Sukadelap bruinen in boter
Uit de pan

Boter, ui, knof, soepgroente, peterselie...
Laurier, zwarte peperbolletjes...

Runderfond, vlees terug
Langzaam aan de kook en het vuur heel laag
Drie uur...

Tater tots zijn rösti kroketten zeg maar
Aardappelen schillen, half gaar koken in kippenbouillon, koudspoelen
Raspen en eventueel in een doek wat uitknijpen als ze vochtig zijn

Ei, bloem, Parmezaan en p/z erdoor werken
Kroketjes vormen

Boter, ui, knof...
Bloem...
IPA...
P/z en wat Viandox of zo
Corrigeer de smaak eventueel met room en met gele basterdsuiker

Mais warmen in wat van die kippenbouillon
Goed vochtig serveren

Tater tots frituren

Gebruik de stoofbouillon ergens anders voor

Zie hieronder, met extra saus ernaast




Kriel Nepalees

Phulko tarkari
(kari: kerrie)


Aardappel met kerrie, ach ach ach wat is dat altijd lekker

Indiaas (of Nepalees dan dus), West-Afrikaans (met verse geelwortel altijd), Caribisch (Stofu kau meti)...

Kook eieren hard / Kook kriel driekwart
Later zet ik het verder op rijm, en die kriel dat zijn weer grotere

Eieren door de helft
Kriel in twee of drie stukken

Ghee, stukjes sperzie opbakken en uit de pan
Ghee, gemberwortel en laos...
Ui... Knof...
Koenjit, komijn, korianderzaad, daoen salam...

Yoghurt en kippenbouillon...
Sperzie erin garen

Aardappel en ei erin warmen

Serveer met Sriracha
Dat is niet Nepalees, maar zoiets hebben ze daar wel

Ik heb die aardappelen trouwens twee keer gemaakt, een keer (dat is ook Nepalees) met ook tomatenstukken erbij, goed rijp, net vóór die yoghurt
Warmen, prakken




Opperdoezers met overjarige geitenkaas

Elzas, maar dan met aardappels van daar natuurlijk


Zoete ui grof snipperen (je koopt ze bij AH per drie grote, dus ik repeteerde ze)

Lang langzaam stoven in boter, eerst met een deksel, later zonder en met geplette gehakte knof

Ovenschaal vetten, schijven aardappel met ganzenvet erover erin
P/z, uien, ganzenvet

Oven, 180°

Als de aardappelen beginnen te garen overjarige Nederlandse harde geitenkaas erover raspen en terug in de oven

Serveer met knof-mayo





Dat Museum Voorlinden

Wat een flauwekul hangt daar (ex Pyke Koch)

En dan die krom Nederlands sprekende Pijbes...