Speurders
Moules, Mussels, Muscheln, Mejillones, Cozze, Kerang, ムール貝, מולים, Mидии, 貽貝, بلح البحر
Mijn recepten
Verschillende dingen kwamen recent nog ter sprake.
Baskische vissoep (zoek op Ttoro), Vissoep uit Sylt (zoek op Sylt), Zarzuela (Z...) en Waterzooi met vis (W...).
Gerechten als Normandische tong (oven met witte wijn; licht gebonden saus witte wijn, serveren met gebakken mosselen en garnalen en champignons; níet met Calvados flamberen) slaan we over.
En ook die Italiaanse pannenkoekjes in wijnsaus uit de oven, gevuld met tonijn en ei en doperwten, wat ook met mosselen ipv tonijn kan.
Mosselen koken, simpel
Doe in een kookpan wat water en wat witte wijn.
Doe er de schone en gecontroleerde mosselen bij, breng met een deksel op de pan snel aan de kook.
Haal het deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn.
Ex De Slegte
Hoe het momenteel heet, dat is niet bij te houden
Mosselen koken, perfect
Bak in een braadpan in wat olie grof gesnipperde ui aan, idem knoflook, blokjes knolselderij en wortel, grofgehakte peterselie en dunne ringen prei.
Kruid met grofgemalen witte peper, iets zout en laurier.
Flambeer op laag vuur met calvados en blus met een flinke scheut water en idem witte wijn.
Laat geheel afkoelen.
Giet over in een kookpan, doe er de schoongemaakte en gecontroleerde mosselen bij, breng snel aan de kook met een deksel op de pan, haal de deksel van de pan en laat op hoog vuur staan, regelmatig de mosselen omschuddend, tot ze allemaal open zijn.
Mosselen kunnen ook worden gekookt met bier; gebruik dan flink peper.
Dank H!
Mosselen, Normandisch
Begin met rookspekjes uit te bakken.
Laat iets koelen, flambeer (nu wel) met Calvados, en blus met witte wijn.
Mosselen, Galicisch
Als boven maar met -liefst verse- chorizo.
Flambeer met orujo. Dat kan je hier niet vinden maar dat geeft niets want dat smaakt naar after shave. Gebruik marc.
Mosselen, Italiaans
Maak een dunne tomatensaus met ui, knof, tomaat dus, peterselie, visbouillon, witte wijn.
Kook er de mosselen in open.
Antiquariaat
Mosselen, Charente
Mouclade
Haal rauwe mosselen uit en bewaar het vocht.
Breng het gezeefde vocht aan de kook met een flinke scheut witte wijn, gehakte sjalot en knoflook, een bouquet garni en kerrie (in de Charente, aan de kust, had je vroeger veel kruidenhandel).
Laat kort koken en haal door de draaizeef.
Leg de mosselen op de bodem van een platte pan, giet er de saus over, breng aan de kook en laat eventjes zacht doorkoken.
Serveer met Cantonese rijst.
Dat is een soort Vietnamese nasi, met doperwten en gekookte ham.
Eventueel met garnalen en omelet-reepjes ook nog.
Boekwinkeltjes
Mosselen, Charente, 2
Mousclade (mouSclade)
Open de mosselen door ze met een flinke scheut witte wijn, gehakte ui, laurier en tijm aan de kook te laten komen; schud af en toe om.
Giet af en bewaar het kookvocht.
Bewaar een schelp per mossel en leg die op een ovenplaat (eigenlijk moet dat een ronde plaat zijn waarop de mosselen mooi, allemaal met de punt naar het midden en tegen elkaar aan op worden gelegd).
Leg in elke schelp een mossel.
Hak een sjalot fijn en sauteer zachtjes in flink boter.
Maak er met bloem een roux van, giet daar langzaamaan en steeds roerend het kookvocht bij en haal de saus dan door een draaizeef.
Voeg redelijk wat crème fraiche toe en roer goed om.
Giet de saus over de mosselen en warm goed door in een vrij hete oven.
Strooi er eventueel gehakte peterselie overheen vóór het opwarmen.
Dank H!
Mosselen, Chinees
Spoel zwarte boontjes (toko) schoon en werk er iets suiker door. Zwarte gefermenteerde sojaboontjes gebruik je ipv zout. Erg lekkere smaak geeft het.
Roerbak in arachide-olie knoflook, gember en de boontjes.
Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee.
Doe de mosselen in de pan, met donkere (= kook-)soyasaus, sake (of medium serry) en kippenbouillon.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken, roerend, tot de mosselen open zijn.
Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad.
Roer om en serveer.
Mosselen, Thais
Doe de mosselen in niet teveel vrij zout water en voeg kleingesneden rode peper toe, idem lente-ui en idem Thaise basilicum.
Breng, regelmatig omschuddend, aan de kook en kook tot de mosselen open zijn.
Giet door een vergiet, waarbij het kookwater opgevangen wordt.
Serveer mosselen samen met de soep (kookwater).
Ex De Slegte
Tweede aflevering zie hier.