zondag 31 augustus 2014

Aardappel en ei




Tortilla, Crespèou, Frittata


Tortilla de patatas

Zo heet het officieel. Want tortilla kan ook tortilla francesa zijn, omelet. En Mexicaans...

Ik maak het altijd met wat er door (behalve dan ei en aardappelen), net als op de foto. Chorizo, spekjes, paprika... En ik doe er altijd ui door en knof. Klassiek is echter enkel aardappel en ei (heel eventueel ui), wat prima te eten is als tapa (daar is tortilla voor bedoeld), maar voor een echte maaltijd is klassieke tortilla saai.

Aardappelblokjes of -schijfjes driekwart gaar bakken in olijfolie.
Uit de pan.
Mengen met ei, p/z. terug in de pan.
Bakken, draaien, bakken.

Klinkt makkelijker dan het is.  Probeer het liever eerst als ovengerecht.




Frittata

Deze hierboven komt duidelijk uit de oven.
Vergelijk de platte bovenkant met die van de -gedraaide- tortilla op de eerste foto.

Je vindt dikwijls (Amerikaanse!) frittata recepten zonder aardappel. Dat hoort niet. Of wel aardappel en geen ei (veel met ook Cheddar).

Wel eventueel met ook (in de US) (gerookte) zalm, ham, groenten (spinazie! (met feta!) asperges! paddo's! prei! doppers!)...

Ook hier geldt: uit de oven is het makkelijker.

Recept als hierboven.
Als de ardappelen 3/4 zijn, dan dáárbij eventueel spinazie, ui, knof, you name it.
Z/p.
Eieren, eventueel met wat melk, eventueel met kaas, enzovoorts als boven.




Crespèou

Ook hier geldt dat het ook zonder aardappel wordt gemaakt.
Daarnaast is het iha altijd opgebouwd uit laagjes omelet.

Olijfolie, ui, knof...
Ei kloppen met saffraan (geweekt in ietsje witte wijn; wijn gaat er ook bij).
Platte omelet, en zo enkele.

Plakjes aardappel half gaar bakken.

Omelet, aardappel, vulling, omelet, aardappel, vulling, omelet...
Eindig met omelet.
Oven.

Vulling: spinazie, parmezaan, peterselie; tomaat, peterslie, basilicum, olijf; groenten als in ratatouille (gebakken)...
Denk ook aan ansjovis, paddo's, gedroogde tomaat...




Pâté aux pommes de terre

Een casing van pie- of bladerdeeg.
Laagjes rauwe of nauwelijks gare aardappel (dit gerecht ook altijd uit de oven), en iets aangebakken ui en knof en peterselie, en z/p.
Extra spul eventueel. Ham, kaas, paddo's...
Laagjes...
Flink room met ei erdoor erover...
Oven...

Ik vergat te vermelden dat ze in Frankrijk ook wel meiknolletjes ipv aardappel gebruiken.