Er was eens een meisje wat niet van eieren hield
Maar ineens ontdekte ze dat ze wél van roerei hield
Toen zei ik
Moet je eens een mooie omelet proberen!
Zal ik het recept sturen?
Hieronder!
Belangrijk!
De breedte van de bodem van de pan ten opzichte van het aantal eieren
Twee eieren: één persoon
Drie eieren: één of twee
Vier eieren: twee
Enzovoorts
En maak nooit een omelet van één ei, of van méér dan zes eieren
Omelet voor zes personen? Maak er twee van elk vijf eieren
Breek de eieren in een kom
Scheutje melk erbij
Voorlopig niet roeren!
Peper en zout
Scheutje Worcester
(Flesje eerst schudden)
Maakt het echt veel lekkerder, elke supermarkt verkoopt het, en het is niet duur
Zit ansjovis in en azijn
(Als je sjiek bent dan noem je het woester, net als de Engelsen)
Belangrijk!
Enkel en alleen een heel klein beetje omroeren met een vork
Niks kloppen!!
Je ziet haast geen melk meer, geen peper of Worcester, maar nog wel eigeel náást eiwit!
Boter
Echte boter
Hoeft niet veel; ei heeft weinig boter nodig
Op hoog vuur smelten
De bruis is weg en de boter begint ietsje te kleuren
Ei erin!
Die blazen die tik je kapot met een spatel
Belangrijk!
Vrij snel het vuur laag
Het maakt niets uit wanneer precies je dat doet, maar de bovenkant moet nog heel goed vloeibaar zijn
Wacht niet te lang!
Want je moet die nog vloeibare bovenkant onder de omelet laten lopen door de zijkanten wat op te tillen, en de pan eventueel wat scheef te houden
Belangrijk
Schuif de omelet op een bord als de bovenkant nog nét vloeibaar is
Je gaat die omelet dichtklappen, en als je dan gaat eten dan is de binnenkant nét gaar en dat is het lekkerst
Geen warm bord!
De omelet moet wat koelen want je gaat die pijlsnel eten nu
Niks nog vijf minuten blijven kletsen als je omelet eet!
De omelet ligt als deels op het bord, en je trekt de pan naar links, totdat de helft van de omelet op het bord ligt
En dan duw je die pan weer naar rechts zodat die omelet dubbel klapt
Dus!
Vullingen?
Nooit dóór de eieren
Staan altijd klaar, gebakken of gekookt spul warm
Gaat op ene helft van de omelet juist voordat je die dichtklapt
Garnalen, krab, champignons, gekookte ham (ook warm!)...
Enkel groene kruiden en kaas hoeft niet warm
Kaas nooit erín maar eróp