Wortel bakken met ui en knof en een pepertje
Garen met wat wijn en wat bouillon
Sauzen
Maak deze sauzen met Béchamel of Basissaus
Béchamel kent u
Basis-saus: Béchamel met1/3 melk, 1/3 witte wijn, 1/3 bouillon
Laat de saus altijd even trekken met de toevoegingen hieronder erin
Proef altijd op p/z
Aspergesaus
Gebruik het kooknat van de asperges als vloeistof, met in ieder geval wat melk erbij
Werk stukjes asperge door de saus en serveer bij eiergerechten en soufflés
Dillesaus
Werk flink vers gehakte dille door de saus en wat citroensap
Serveer bij vis
Doperwtensaus
Werk flink gekookte doperwten door de saus en fijngehakte rode paprika
Serveer bij eiergerechten, of bij zalm of tonijn
Eiersaus
Werk gehakt ei door de saus, extra zout en wat paprikapoeder
Serveer bij groenten en vis
(Vis Goldenrod: gebruik alleen het eiwit, giet de saus over de vis
en strooi daar gehakt eigeel over)
Kappertjessaus
Werk fijngehakte kappertjes door de saus en wat citroensap
Serveer bij vis
Mosterdsaus
Werk sterke mosterd door de saus (de sterkte wordt minder) en citroensap naar smaak
Serveer bij vis of bij rundertong
Oestersaus
Kook oesters in hun vocht, een minuut of vijf
Giet af, hak fijn en werk door de saus
Serveer bij eiergerechten, gebakken vis en pasteitjes
Paddestoelensaus
Werk er fijngehakte gebakken of gekookte paddenstoelen door
Serveer bij groente of kip
Libanees brood
In de chapati pan
Of in de crêpière, dat kan ook
Vishapjes
Wat dacht u van harde harder?
Gedroogde harder
Stukjes van knabbelen, om en om met een hap goed brood
Of van spekbokking?
Koud gerookte bokking
Uithalen, vel eraf, filets van de graat nemen en eten op zuurdesembrood met peper en citroen
Idem met stoombokking (warm gerookt) of met gerookte haring.
Of kipper?
Soort bepaald soort gerookte haring of kleine schelvis
Eventueel warm stomen
Of braadharing, ook wel panharing genoemd (en daar klopt iets niet)?
Gepaneerd-gebakken verse haring, ingelegd in azijn, met uien en zo
Laten uitlekken en eten maar
Of gerookte poon?
Ja, of rolmops natuurlijk...
En eten met pangasius
En de foto is ex iets pikante tomatensaus
Wel een bakje Trafasie zuurgoed staat erop!
En de foto is ex iets pikante tomatensaus
Wel een bakje Trafasie zuurgoed staat erop!
Crème de Cassis
Recept van Amanda Hesser
Doe 650 gram zwarte bessen in een goed schone pot, giet er (echte!) brandewijn over tot ze onder staan, sluit af en laat vier maanden trekken
Laat het mengsel in een sauspan aan de kook komen, zeef, druk de bessen uit en doe dit sap bij de vloeistof
Weeg het sap
Voeg een gelijk gewicht aan suiker toe en het dubbele aan brandewijn
Breng aan de kook en laat zachtjes en roerend doorkoken tot de suiker is opgelost en het sap dik wordt
Zeef opnieuw, giet in gesteriliseerde flessen en sluit die goed af met kurk