Oesterzwam
Plaatjes hebben niks met de recepten te maken
Een belangrijke opmerking [30/7/2020]
De mongolen van Blogger hebben de lay-out van het dashboard totaal veranderd
Geen enkele manier meer te vinden om een nieuw bericht te posten...
Godsammekrake wat een apelullen....
Heel soms kook ik iets wat niks is
Ik bedoel: ik denk vóór het koken diep na, en ik heb natuurlijk wat ervaring
Maar ja, je wilt experimenteren
Dikwijls kook je iets, en je zegt "Ja, zó moet dat smaken"
Soms kook je iets en je zegt "Mooier dan ik dacht!"
Heel soms kook je iets waarover je lyrisch bent
En dat gebeurde me in de afgelopen drie weken vijf keer, verdomd
En ook nog met vlees kip vis kaas en eieren
Alleen de tofu ontbreekt...
Saoto van kip met sugar snaps en rijstpasta
Saoto is Surinaamse soto
Surinaamse soto ayam dus
Sugar snaps kop kont koud water, afgieten, droog deppen, sauteren in pindaolie, garen in kippenbouillon, eruit scheppen
Rijstpasta koken in kippenbouillon, afgieten, droogdampen, opbakken in pindaolie, uit de pan
Kip in die bouillon koken, droogdeppen, bruinen in ghee, uit de pan, afkoelen, in strips snijden
Pindaolie, ui, knof, pepertje...
Kippenbouillon, halve pot saoto trafasie (Jumbo) (zoiets als dit maak ik altijd de eerste keer uit een pot of zo, proef, noteer, en maak het dan helemaal zelf; hoefde hier helemaal niet want het is perfect)
Vers gebroken piment erbij en gekneusd selderijzaad
Kookt: laag vuur, sudderen, proef
Kip erin warmen...
Pasta erin en snaps erin
Oesterzwam stoven in licht gebonden kippenbouillon
Met peterselie, selderijblad, sjalot, knof, pepertje...
Pizza met Primo sale en kerstomaat
Primo sale: verse pecorino van Sicilië
Maar ik had hem uit Sardinië
Ik gaf al aan dat ik het ga maken, maar dat is dan de tweede; ik kan niet zo goed wat anders verzinnen met die kaas
Heb het tweede deel gevacumeerd liggen in de koeling
Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Sap uit blik kerstomaat (blik!!! niet vers!!!)
Wat rode wijn, wat groene kruiden, stukjes zwarte olijf droge soort...
Proef op p/z
Oven aan met de pizzasteen
Kaas snijden
Pizzadeeg maken
Uitrollen
Invetten met extra vergine olijfolie
Tomatensaus
Kaas
Tomaatjes
Serveren met versgeraspte bottarga erover
Tösti maken en bakken
Hoe krijg ik die zo mooi?
Leeg plat sprotblikje als vorm
Vissticks met gebakken aardappel, courget en gembersaus
De vissticks ontdooien, en bakken in ghee
Dikke schijven vastkokende aardappel half gaar koken, en afbakken/garen in ghee
Schijven courget door de bloem en bruinen in ghee
Gembersaus: gemberolie (niet te weinig; niet de soort voor je kop maar Ginger oil bij Toko Tjin), sjalot, knof, rode peper niet te scherp en zonder zaadjes en zaadlijsten...
Versauzen met kippenbouillon
Binden met maizena
Struisvogelbief bakken
Gebakken eieren met verse spaghetti en paprika
Een recept van Ortega, uit 1080 Recetas
Huevos al plato
Olijfolie, puntpaprika sauteren, uit de pan
Olijfolie, sjalot, knof, peterselie...
Aardappelzetmeel...
Witte wijn...
Droge sherry en stukjes zwarte olijf...
Proef
Paprika erbij
De pasta koken
Eieren bakken in redelijk wat olijfolie
Met een schuimspaan uit de pan halen
Fabada asturiana
Asturiaanse verboning
Koop eerst bij Pacomer een pakket vlees ervoor, een Compango
(Gerookte bloedworst, gerookte chorizo, rookspek)
En een pak Faba bonen
Bonen weken, afgieten
Saffraan weken in wat witte wijn
Water, bonen, dat pakket (alles heel laten), een gebroken gedroogd pepertje, die saffraan mét de wijn, laurier, knof, peterselie, ui, selderijblad, wortel, prei
Met een deksel aan de kook
45 minuten zonder deksel op laag vuur
Een scheut koud water erin (dat maakt de bonen bloemiger)
Aan de kook met deksel en 1 uur op laag vuur sudderen
Proef de gaarheid van de bonen
Alle vlees eruit en klein snijden en terug, net een scheut Malaga
Kwartiertje sudderen
Proef op p/z
Ik ben weer diverse soorten vruchten op brandewijn aan het zetten
(Gebruik nóóit never inmaakbrandewijn!!)
Toegift!
De tofu ontbrak!
Altijd erg lekker!
Gefrituurde tofublokjes met pindasaus en tauge
Blokjes kort frituren
Pindasaus met sambal goreng en santen
Taugé blancheren