maandag 13 juli 2020

Patatten! Ja!! Ja!!




Stamp bleekselderij

Met Coq au Riesling


Aardappelen koken

Bleekselderij goed klein gesneden blancheren in bouillon (zie hieronder)

Stamp maken met boter, melk, nootmuskaat en witte peper

Het hoort met een hele kip
Ik gebruikte poten
Loshangend vel eraf knippen

P/z, bruinen in koolzaadolie

Sjalot, knof...
Flamberen met cognac
Riesling, paddenstoelen-bouillon (hoort kip maar er hoort later champignons door en dat deed ik niet)
Tijm, peper, kip garen

De stamp in een vette ovenschaal met boter en paneermeel gratineren

Binden met Crème fraïche (ervóór hadden die champignons erdoor gemoeten), eigeel en wat bloem (door mekaar gewerkt)

P/z




Kriel

Met Short ribs en bosui


Ribs bruinen in maisolie en boter

Bouillon van gerookte krabbetjes (Poolse winkel), wat soy, wat gembersiroop, vijf kruidenpoeder, knoflookgranulaat, Tabasco, limoensap, proef

Een uur sudderen (95°)

Maisolie, knof, pepertje, peterselie (heel fijn), wit van de bosui...
Koel

Kriel ingevet in de oven

Knof etc. aanmaken met zure room




Gestoofde aardappelschijfjes

Met kip-dij-filets en taugé


Aardappel stoven dat doet nooit nergens niemand nooit, terwijl het zo Godverde lekker is

Kip aanbraden in pinda-olie

Garen in kippenbouillon

Ghee, flink zoete ui, knof, pepertje, gemberwortel, laos, koenjit (allemaal vers; heb ik in schijfjes in de vriezer; bevroren gebruiken)...

Bouillon, en als zout doënjang (of donkere miso of anders maar Dark soy

Aardappelschijfjes erin langzaam garen

Tauge in bouillon blancheren




Friet

Met lamsbout-schijf en rucola


Die lamsbout-schijf dat was enorm lekker
Dat was uitstekende Prés salés
Totaal geen zout erop nodig, en zelfs geen peper, want het was prachtig zilt en prachtig kruidig

Rucola met vinaigrette van walnotenolie en (flink) heel mooie balsamico

Friet met dijonnaise




Kriel, maar nu gekookt gebakken

Met kerstomaat en komijnekaas saus


Kriel kort koken

Boter, sjalot, knof, peterselie...

Bloem...

Witte wijn en kalfsbouillon...
Het moet vrij vloeibaar zijn

Proef op p/z maar bedenk dat de kaas zout erin gaat brengen

Rasp er jonge komijnekaas in

Bind net als fondue met Kirsch en maizena

Op smaak met scherpe Dijon mosterd (het scherpe gaar er af in de oven)

Kerstomaatjes en de kriel in tweeën

Ingevette ovenschotel
Kriel, tomaat, saus
Oven