zondag 19 juli 2020

Peperkoek



Ik heb wat rode Elzasser gekocht
Domaine Alsace, zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Niet goedkoop, maar zoals ik altijd zeg: rode wijn uit witte wijngebieden is dikwijls erg mooi
Het hangt me trouwens bij dat vroeger ooit het maken van rode wijn in de Elzas verboden was
Boeren deden het -natuurlijk- tóch
Deze hier: uitstekend


Kruidkoek, ontbijtkoek

Maar ik zeg altijd peperkoek

En in Delft zeggen ze berenspek


Het klassieke Dijon recept

Mét noten

Waar ze dat spul minstens een jaar in vetvrij papier in de kelder laten liggen

Gewoon klassiek Dijon: laat de noten weg


Máák koekkruiden.
Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door, en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel.
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen.
2 delen gember.
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper.
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander.
Dat is Nederland; in Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad.
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel (ongeveer 1/6 theelepel), en voeg dat steeds bij gebruik vers toe! Dit is essentieel als je écht goed spul wil maken.

Flink noten kneuzen: amandelen, walnoten, hazelnoten, pistache, pijnboom, noem maar op.
Flink gekonfijt fruit fijnsnijden en door de noten mengen.

200 gram roggemeel mengen met wat zout (werk eerst een deel van het meel door het noten-fruit mengsel, om de aan elkaar geplakte stukjes fruit van elkaar los te werken), 150 gram patisserie-bloem, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker.
Werk alles door het noten-fruit mengsel.

In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram neutrale honing (acacia!) en 30 gram reuzel (of als je dat vies vindt dan maar boter) aan de kook laten komen.
Door de bloem en mengen. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten blijven mengen.

Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens vijf dagen koel staan.

Bestrijk met wat notenolie en bak drie kwartier op 150 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een saté stokje in: het is nog niet helemaal droog. Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen.
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden.
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee.

Pak in vetvrij papier en laat enkele maanden rijpen op een koele plek.

(Verpak etenswaar met daarin vers gemalen kruidnagel, ook als het gebakken is, nooit in plastic! Dat smelt weg!)



Deze wijn smaakte goedkoop en zurig


Variaties

Morgen ga ik een citroenkoek maken, en zo kwam ik op het idee van deze post


Koek met kandij

Dit is het enige verschil:

350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker.
Werk er 125 gram sukadeblokjes door (goed tussen de handen wrijven zodat de sukade gecoat wordt met meel, niet aan elkaar plakt en goed door de meel gemengd kan worden).
Werk er ook kandij-stukjes door, type "fijn", in volume evenveel als de sukade, zeg 100 gram.



Koek met zwarte boekweithoning

350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker.
Werk er 100 gram kandij-stukjes door, type "fijn".
In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram zwarte boekweithoning en 30 gram reuzel aan de kook laten komen.



Koek met zoute stroop en cranberries

In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram zoute stroop en 30 gram reuzel aan de kook laten komen.
Door de bloem en mengen, ook met 250 gram "Gezoete gedroogde veenbessen" (Aldi). Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.


Zoute stroop zie hier


Koek met schilletjes en oranjebloesemhoning

Flink schilletjes (gekonfijte sinaasappelschil) in kleine blokjes snijden, een kop.
350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker. En de schilletjes natuurlijk.
In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram oranjebloesemhoning en 30 gram reuzel tegen de kook aan laten komen.



Citroenkoek

Morgen dus

350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker. En een kop sukadeblokjes.
In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram citroenhoning en 30 gram reuzel tegen de kook aan laten komen.
Door de bloem en mengen met deeghaken. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.







Wat kan ik toch ontzettend goed koken!

God kolere...


Die Volkskrant en die NRC culi artiesten trekken zich nu woest gillend de hoofdstedelijk popi gecoiffeerde haren uit de klop (coupe "Lijkt onverzorgd")

"Daar zal geween zijn, en gekners van tanden"

Tsja
Je bent een culinaire zak, óf je bent een culinair orakel...
Een tussenweg heb je niet in culinair apenland Nederland

Trouwens, nu we het er toch over hebben:
Ik ben het enige culinaire orakel hier, hoor

Daar kan je maar beter aan gewend raken