zondag 5 juli 2020

Omelet




Er was eens een meisje wat niet van eieren hield

Maar ineens ontdekte ze dat ze wél van roerei hield

Toen zei ik
Moet je eens een mooie omelet proberen!
Zal ik het recept sturen?

Hieronder!




Belangrijk!

De breedte van de bodem van de pan ten opzichte van het aantal eieren

Twee eieren: één persoon
Drie eieren: één of twee
Vier eieren: twee
Enzovoorts

En maak nooit een omelet van één ei, of van méér dan zes eieren

Omelet voor zes personen? Maak er twee van elk vijf eieren




Breek de eieren in een kom




Scheutje melk erbij

Voorlopig niet roeren!




Peper en zout




Scheutje Worcester
(Flesje eerst schudden)

Maakt het echt veel lekkerder, elke supermarkt verkoopt het, en het is niet duur
Zit ansjovis in en azijn

(Als je sjiek bent dan noem je het woester, net als de Engelsen)




Belangrijk!

Enkel en alleen een heel klein beetje omroeren met een vork
Niks kloppen!!

Je ziet haast geen melk meer, geen peper of Worcester, maar nog wel eigeel náást eiwit!




Boter

Echte boter

Hoeft niet veel; ei heeft weinig boter nodig




Op hoog vuur smelten




De bruis is weg en de boter begint ietsje te kleuren



Ei erin!

Die blazen die tik je kapot met een spatel

Belangrijk!
Vrij snel het vuur laag
Het maakt niets uit wanneer precies je dat doet, maar de bovenkant moet nog heel goed vloeibaar zijn
Wacht niet te lang!




Want je moet die nog vloeibare bovenkant onder de omelet laten lopen door de zijkanten wat op te tillen, en de pan eventueel wat scheef te houden




Belangrijk 
Schuif de omelet op een bord als de bovenkant nog nét vloeibaar is
Je gaat die omelet dichtklappen, en als je dan gaat eten dan is de binnenkant nét gaar en dat is het lekkerst

Geen warm bord!
De omelet moet wat koelen want je gaat die pijlsnel eten nu
Niks nog vijf minuten blijven kletsen als je omelet eet!




De omelet ligt als deels op het bord, en je trekt de pan naar links, totdat de helft van de omelet op het bord ligt




En dan duw je die pan weer naar rechts zodat die omelet dubbel klapt


Dus!



Vullingen?

Nooit dóór de eieren

Staan altijd klaar, gebakken of gekookt spul warm

Gaat op ene helft van de omelet juist voordat je die dichtklapt

Garnalen, krab, champignons, gekookte ham (ook warm!)...

Enkel groene kruiden en kaas hoeft niet warm

Kaas nooit erín maar eróp