vrijdag 17 juli 2020

Een paar mooie recepten




Maroilles

Een van mijn favoriete kazen. Je ziet er weinig recepten mee, en als je wat tegenkomt dan is het Marouflette, Tartiflette met Maroilles.

Maar in "L'Art culinaire français" toch een mooi recept.
Goyère valenciennoise.
Ik dacht dat het een soort gougère zou zijn, maar daar lijkt het enkel zeer ver weg op.

Het is een vlaai zeg maar, in een korst van ongebakken Pâte brisée, korstdeeg.
Je prakt maroilles met verse kaas en geklopt ei, en dat gaat in die vlaai.

Bakken in een niet te hete oven, tot het goudbruin is.




Soda

Terwijl je in Frankrijk vroeger toch struikelde over de sifons (die groene!), lees je in de Franse litteratuur nooit wat over waar ze voor bedoeld zijn, namelijk sodawater.

"Soda" betekent tegenwoordig in het Engels prik of limo, maar dat is het niet.
In de jaren 70 kocht je bij de slijter een sifon, patronen, én soda-pillen.

Bicarbonaat, zuiveringszout, baksoda (maar dat is niet zuiver).
Eén pil in de sifon (nu een half theelepeltje zuiveringszout van de drogist), water, patroon: soda water.

Eén keer dat in je whisky en je wilt nooit anders.

En wat dacht je van Ice cream soda!
Laffe troep als je het met gewone Spa maakt, heerlijk met soda water.

(I scream you scream / We All Scream for Ice Cream / In the land of ice and snows / Up among the Eskimos / There's a college known as Ogiwawa!)




Macaroni

In de 19e eeuw was in Frankrijk gegratineerde macaroni een chic gerecht.
Oorspronkelijk waren maccheroni deeglapjes, om een breinaald gewikkeld.

In Frankrijk werden Ziti gebruikt, een lange soort maccheroni die in vieren gebroken werd.
Ook in oude Nederlandse kookboeken lees je "Breek de macaroni".

De gegratineerde ziti van het restaurant van het hotel Georges V waren beroemd.
Al dente koken, en ondertussen room inkoken.
Werk nootmuskaat door de room, peper, zout en geraspte kaas, bijvoorbeeld Emmentaler en Gruyère.
Ovenschotel, pasta, saus, kaas, gratineer.

(De kroonprins van Egypte was gezet en stond op streng dieet. De Franse ambassadeur Lesseps schoof hem macaroni toe. Dat heeft het Suezkanaal geholpen.)