vrijdag 3 juli 2020

Nuttige recepten





Wortel bakken met ui en knof en een pepertje
Garen met wat wijn en wat bouillon



Sauzen


Maak deze sauzen met Béchamel of Basissaus

Béchamel kent u
Basis-saus: Béchamel met1/3 melk, 1/3 witte wijn, 1/3 bouillon

Laat de saus altijd even trekken met de toevoegingen hieronder erin

Proef altijd op p/z


Aspergesaus

Gebruik het kooknat van de asperges als vloeistof, met in ieder geval wat melk erbij

Werk stukjes asperge door de saus en serveer bij eiergerechten en soufflés


Dillesaus

Werk flink vers gehakte dille door de saus en wat citroensap

Serveer bij vis


Doperwtensaus

Werk flink gekookte doperwten door de saus en fijngehakte rode paprika

Serveer bij eiergerechten, of bij zalm of tonijn


Eiersaus

Werk gehakt ei door de saus, extra zout en wat paprikapoeder

Serveer bij groenten en vis

(Vis Goldenrod: gebruik alleen het eiwit, giet de saus over de vis
en strooi daar gehakt eigeel over)


Kappertjessaus

Werk fijngehakte kappertjes door de saus en wat citroensap

Serveer bij vis


Mosterdsaus

Werk sterke mosterd door de saus (de sterkte wordt minder) en citroensap naar smaak

Serveer bij vis of bij rundertong


Oestersaus

Kook oesters in hun vocht, een minuut of vijf

Giet af, hak fijn en werk door de saus

Serveer bij eiergerechten, gebakken vis en pasteitjes


Paddestoelensaus

Werk er fijngehakte gebakken of gekookte paddenstoelen door

Serveer bij groente of kip



Libanees brood
In de chapati pan
Of in de crêpière, dat kan ook



Vishapjes



Wat dacht u van harde harder?

Gedroogde harder

Stukjes van knabbelen, om en om met een hap goed brood


Of van spekbokking?

Koud gerookte bokking

Uithalen, vel eraf, filets van de graat nemen en eten op zuurdesembrood met peper en citroen

Idem met stoombokking (warm gerookt) of met gerookte haring.


Of kipper?

Soort bepaald soort gerookte haring of kleine schelvis

Eventueel warm stomen


Of braadharing, ook wel panharing genoemd (en daar klopt iets niet)?

Gepaneerd-gebakken verse haring, ingelegd in azijn, met uien en zo

Laten uitlekken en eten maar


Of gerookte poon?


Ja, of rolmops natuurlijk...



En eten met pangasius
En de foto is ex iets pikante tomatensaus
Wel een bakje Trafasie zuurgoed staat erop!



Crème de Cassis

Recept van Amanda Hesser



Doe 650 gram zwarte bessen in een goed schone pot, giet er (echte!) brandewijn over tot ze onder staan, sluit af en laat vier maanden trekken

Laat het mengsel in een sauspan aan de kook komen, zeef, druk de bessen uit en doe dit sap bij de vloeistof

Weeg het sap

Voeg een gelijk gewicht aan suiker toe en het dubbele aan brandewijn

Breng aan de kook en laat zachtjes en roerend doorkoken tot de suiker is opgelost en het sap dik wordt

Zeef opnieuw, giet in gesteriliseerde flessen en sluit die goed af met kurk