Lang niet gegeten
Wat is het toch lekker
Reblochon: her-melking
En twee klassieke Franse culi-boeken
Les recettes préférées de la Mère Denis
De favoriete recepten van Moeder Denis
Een boek met twee titels; het heet ook
365 Menus, 365 Recettes
Ik denk dat de eerste titel de oorspronkelijke is (30er jaren), en de tweede die van de heruitgave (50er jaren) door De Pomiane
Die De Pomiane is een grote jongen
Zie zijn andere boek wat ik wat verderop bespreek
Per dag een uitgebreid menu, waarvan één onderdeel als recept besproken wordt
Prachtige recepten
Eend met olijven
Molsla met spekjes
Linzensoep met rookspek
Rundvlees van de huzarenvrouw
Snij een blokvormig stuk rundvlees (gîte à la noix, platte bil) in dikke plakken, maar niet helemaal; je moet een soort "boek" krijgen
Maak een farce van kalfslever, in melk geweekt en uitgeknepen oud brood, gekookte ui, en p/z
Stop tussen de plakken, bind op, en stoof zoals bœuf à la mode
Redelijk lekker
Maar niks om te onthouden
Recettes des provinces de France
Recepten uit de Franse provincies
Door Curnonsky, de "Prins der gastronomen"
1930
Weer prachtige recepten
Intrigerende recepten ook
Alle lokale klassiekers
Per provincie een algemeen verhaal
Een verhaal over een specifiek lokaal product (La Provence: bouillabaisse)
Een verhaal over de wijnen, if any
En recepten natuurlijk
Bœuf miroton zal ik eens gaan maken
Runderstoof met ui, bouillon en wat wijnazijn
En kwartel in wijnblad en dan in spek uit de oven
Mosterdsaus met boter, eigeel en wat wijnazijn
Oude Friese schapenkaas
Mwah
Bien manger pour bien vivre
Goed eten om goed te leven
De Pomiane, weer
1922, beroemd boek
Populair wetenschappelijke benadering van alle aspecten van de goede tafel
"Hors d'œuvres zijn ontwikkeld om de eenzame reiziger eetlust te geven"
Voedingsstoffen, spijsvertering...
Soorten maaltijden, soorten gerechten
De dranken
De keukens en de volkeren
Aldi
Heerlijk!
Een ding: verliest smaak, pit, als twee dagen open
Larousse Dictionnaire des Fromages
Kaas-woordenboek
1972
Van Courtine, die ook het fantastische boek Simenon et Maigret passent à table schreef
Fantastisch als je het origineel hebt
De Nederlandse editie is vertaald door een veganistische pot of zo
Erg goed boek
Heel veel kazen en zeker niet enkel Franse!
Veel recepten ook
Ga ik wat maken?
Ja!
Chäshappe appelzellois
Dat lijkt wat op Welsh rarebit, maar dan met appenzeller natuurlijk
Croque monsieur Curnonsky
Mengsel van roquefort en boter
Gekookte ham
Keshy yena
Kaas vol (keshi, trouwens)
Suriname
Uitgeholde Edammer gevuld met runder ragoût, tomaat, ui, kaas uit de oven
Kaas-olijven taart
Korstdeeg, gruyère, groene olijven, eieren
Utrechts rood
Beter dan Port Salut, minder dan Kernhem
Vandaag is het Witte Donderdag
Wiki: "De hosties van deze dag worden bewaard en op Goede Vrijdag gecommuniceerd", cursief van mij
Eerst dacht ik dat het een contaminatie met consumeren is
Nee, ze doelen op de communie
Nog steeds fout dus; communie is niet communicatie