donderdag 9 april 2020

Twee klassieke Franse kookboeken



Lang niet gegeten
Wat is het toch lekker
Reblochon: her-melking



En twee klassieke Franse culi-boeken


Les recettes préférées de la Mère Denis

De favoriete recepten van Moeder Denis

Een boek met twee titels; het heet ook

365 Menus, 365 Recettes

Ik denk dat de eerste titel de oorspronkelijke is (30er jaren), en de tweede die van de heruitgave (50er jaren) door De Pomiane

Die De Pomiane is een grote jongen
Zie zijn andere boek wat ik wat verderop bespreek

Per dag een uitgebreid menu, waarvan één onderdeel als recept besproken wordt

Prachtige recepten
Eend met olijven
Molsla met spekjes
Linzensoep met rookspek

Rundvlees van de huzarenvrouw
Snij een blokvormig stuk rundvlees (gîte à la noix, platte bil) in dikke plakken, maar niet helemaal; je moet een soort "boek" krijgen
Maak een farce van kalfslever, in melk geweekt en uitgeknepen oud brood, gekookte ui, en p/z
Stop tussen de plakken, bind op, en stoof zoals bœuf à la mode



Redelijk lekker
Maar niks om te onthouden


Recettes des provinces de France

Recepten uit de Franse provincies

Door Curnonsky, de "Prins der gastronomen"

1930


Weer prachtige recepten
Intrigerende recepten ook

Alle lokale klassiekers

Per provincie een algemeen verhaal
Een verhaal over een specifiek lokaal product (La Provence: bouillabaisse)
Een verhaal over de wijnen, if any
En recepten natuurlijk

Bœuf miroton zal ik eens gaan maken
Runderstoof met ui, bouillon en wat wijnazijn

En kwartel in wijnblad en dan in spek uit de oven

Mosterdsaus met boter, eigeel en wat wijnazijn



Oude Friese schapenkaas
Mwah


Bien manger pour bien vivre

Goed eten om goed te leven

De Pomiane, weer


1922, beroemd boek

Populair wetenschappelijke benadering van alle aspecten van de goede tafel


"Hors d'œuvres zijn ontwikkeld om de eenzame reiziger eetlust te geven"


Voedingsstoffen, spijsvertering...

Soorten maaltijden, soorten gerechten

De dranken

De keukens en de volkeren



Aldi
Heerlijk!
Een ding: verliest smaak, pit, als twee dagen open


Larousse Dictionnaire des Fromages

Kaas-woordenboek

1972

Van Courtine, die ook het fantastische boek Simenon et Maigret passent à table schreef
Fantastisch als je het origineel hebt
De Nederlandse editie is vertaald door een veganistische pot of zo


Erg goed boek
Heel veel kazen en zeker niet enkel Franse!


Veel recepten ook
Ga ik wat maken?
Ja!

Chäshappe appelzellois
Dat lijkt wat op Welsh rarebit, maar dan met appenzeller natuurlijk

Croque monsieur Curnonsky
Mengsel van roquefort en boter
Gekookte ham

Keshy yena
Kaas vol (keshi, trouwens)
Suriname
Uitgeholde Edammer gevuld met runder ragoût, tomaat, ui, kaas uit de oven

Kaas-olijven taart
Korstdeeg, gruyère, groene olijven, eieren



Utrechts rood
Beter dan Port Salut, minder dan Kernhem



Vandaag is het Witte Donderdag

Wiki: "De hosties van deze dag worden bewaard en op Goede Vrijdag gecommuniceerd", cursief van mij

Eerst dacht ik dat het een contaminatie met consumeren is

Nee, ze doelen op de communie

Nog steeds fout dus; communie is niet communicatie