Blinde vinken maken
Kip met wortel
Spanje
Verwarm olijfolie in een stoofpan, met wat nootmuskaat en wat zwarte peper
Zout stukken kip en bruin ze in die pan
Bak flink schijven wortel in een andere pan op niet te hoog vuur, ook in olijfolie, met dezelfde kruiden als boven en bestrooid met wat suiker
Haal de wortel uit de pan en doe bij de kip
Voeg bouillon toe en laat een half uur op laag vuur stoven
Doe er na 20 minuten wat citroensap bij
Serveer met in olijfolie gebakken aardappelen
In België heet het Vogels zonder kop
Heilbot met wortel
Duitsland
In olie wat sjalot aanbakken en tot frietjes gesneden wortel
Z/p erbij, en visfond
Met een deksel erop een moot heilbot erin gaar stoven in een minuut of tien
Een maal draaien en regelmatig bedruipen
Vis uit de pan, warm houden, crème fraîche en wat mosterd door de pan roeren, inkoken of binden, proeven op z/p
Serveren met de vis, en met heel fijn gehakte peterselie en met citroen
En met nieuwe aardappelen
Worteljam
Portugal
Best lekker hoor
In Portugal hebben ze ook tomatenjam, Doce de tomate, dus jam hoeft niet per se van fruit te komen
Niet al te gaar gekookte wortel prakken met suiker en een beetje water
Aan de kook en goed roeren, zeker een plaatje gebruiken tegen aanbranden
Laat dikken.
Proef als het is afgekoeld en voeg eventueel limoensap toe
Het nadeel van ontbijtspek hier is dat het wat krimpt en vervormt
Maar ik ga echt geen filet tot superdun uitrollen...
Karameliseren
Zilveruitjes (ik bedoel natuurlijk verse), blokjes wortel, blokjes meiraap...
Zet de groente op met water (ze moeten juist onderstaan) en voeg een klont boter toe, wat zout en redelijk wat suiker
Laat aan de kook komen en laat droogkoken
Blijf, als het water zowat is weggekookt, steeds roeren tot de groenten mooi met karamel zijn gecoat
Shit!
Helemaal vergeten paaseieren te kopen!