Zoetzure rode kool
Frankrijk
Snijd de rode kool heel fijn
Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en idem een flinke ui en drie tenen knof
Maak in een braadpan ganzen- of eendenvet redelijk heet, en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan
Voeg de ui en de knof toe, en roer even om
Laat even sudderen
Voeg z/p en een flinke scheut kippenbouillon toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen
Proef op z/p
Maak de rode kool zoetzuur met rietsuiker en rode wijnazijn
Vissoep uit Sylt
Maak mooie visbouillon van graten en velen van witte vis en van platvis, en de gebruikelijke verdere ingrediënten
Prak er later ook nog wat witte vis door
Bak in een grote sauspan stukken witte vis in olie, en haal ze uit de pan
Kook mosselen en haal ze uit
Bak in boter sjalot, ietsje knof, de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen kort aan
Haal uit de pan
Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die ook even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan)
Maak licht zoetzuur met suiker en azijn
Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken
Proef op p/z en warm er de vis en zo in op
Chutney, zoetzuur
Smaakt overal bij
Zachte groenten of hard fruit in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink rietsuiker door scheppen
24 uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen
Na een paar uur moet er redelijk wat vloeistof in de pan staan; is dat niet het geval dan wat water toevoegen
Ui bakken, met verse gemberwortel, Spaanse peper en knof erbij
Garam Masala toevoegen
Op zacht vuur omroeren, die groenten of dat fruit met het vocht erbij, op wat hoger vuur omroeren, en als het erg droog wordt wat water erbij
Zachtjes laten inkoken tot een soort gekruide jam zeg maar
Als die jam dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn, als het al redelijk is afgekoeld
Als het koud is proeven of er meer azijn of suiker door moet
Waarvan kan je chutney maken?
Appel met rozijnen, mango, (peper)muntblad, groene tomaten, (stoof)peren (met extra gember), dadels, druiven (met Pekmez, Turkse druivengelei), pruimen, knoflook, uien...
Of die lichtgroene knopjes van dennenbomen...
In China maken ze het van zure pruimen en knoflook, plumsauce
Nashi-jam maken
Zoetzure saus van mincemeat
Bak in arachide-olie wat ui en knof aan
Voeg vrij fijngesneden soepgroenten toe (prei, wortel, selderijblad, peterselie) en laat even roerend meebakken
Kruid met p/z, piment, kruidnagel en foelie
Voeg half bouillon, half witte wijn toe en ook een scheut medium sherry; breng aan de kook
Voeg flink mincemeat toe, roer door en laat de saus inkoken
Proef op p/z, en proef hoe zoutzuur u het wil maken met suiker en witte wijnazijn
Proef na afkoeling nogmaals op zoet en zuur
Serveer bij gebraden of gegrilde vis of vlees
Zoetzuur van meloenschil
Brabant
Voor bij rundvleeskroketten
Snijd netmeloen zo van de schil, dat daar nog een laagje vruchtvlees op blijft zitten van een halve centimeter dik, dat donkere deel
Snijd in stukjes van twee bij anderhalve centimeter of zo, en steek in drie van de vijf stukjes een flinke splinter van een kaneelstokje en in twee op de vijf een kruidnagel
Bereid als churney
Allerhande lentenummer
Tekeningetjes gejat van Fiep Westendorp
De eeuwige truttigheid van de recepten
"Pasen is een eitje!" "Een kEI goed idee"
Een pagina met sneden van diverse soorten "vloerbrood" en allemaal met een slecht gebakken onderkant; nep vloerbrood dus
Foto van "eclairs" (éclairs, ja), waarop een soort madeleines
Een avocadoplakjessnijder; daar zaten we op te wachten
Veel advertenties die niet als dusdanig worden aangegeven
Een nergens op slaand recept voor dandan (dan dan, ja) noodles
Een kweker heeft 14 hectare kasradijs; vandaar dat ze nergens naar smaken
"Ramensoep", ramen, ja (venstersoep...)