woensdag 11 maart 2020

Tofu, tofu, tofu en tofu




In het kader van de Week Zonder Vlees

Even een overzicht van verschillende soorten tofu

Alleen al uit m'n hoofd 12 soorten

En dat is ex gewone tofu of de extra zachte gewone, Silken tofu
En niet eens de volkorenvariant tempeh of de kroepoek daarvan, kripik tempeh

Opdat al die vagoterische kwakers mogen beseffen dat hun warenkennis nul is
(Ze zeggen "gezond!" te eten, maar ja, het overgrote deel wel fors aan de pils...)

Van al deze soorten tofu kan je op dit blog recepten vinden
Ik heb met alles meerdere malen gekookt


Hierboven Dried tofu (niet te verwarren met gevriesdroogde Koya tofu)
Ik behandel beide het verderop




Gerookte tofu

Blokjes in de soep warmen

In de gezonde winkel kan je zien dat vego's niet kunnen koken
Kijk bij de gerookte tofu
10 soorten
Met dit, met dat, met zus, met zo...
Seitan zelfde verhaal...




Tofu voor Inari sushi

Plakjes tofu snijden (dwars)

Laag frituren, koelen, hoog frituren
Worden ze sponzig van binnen, zie de foto

Marineren

Randje eraf en een zakje ervan maken (zie weer boven)

Vullen met sushi rijst met gedroogde shiitake erdoor




Koya dofu

Gevriesdroogde tofu

Reanimeren (een langdurig verhaal) enzovoorts




Rode tofu

Dat is een condiment

Gemarineerd in zoute rode saus gemaakt van rijst die met een bepaald soort virus besmet is en rood wordt
Net als dat graan waarvan de mensen vroeger de Sint Vitusdans kregen
En ik denk dat het ook weer hetzelfde is als huitlacoche bij mais




TVP

Textured vegetable Proteïn

De eerste vleesvervanger die in Nederland op de markt was

Goedkoop!
We vraten het, als studenten
V&D lanceerde het in 1968

Bij het koken ruikt het naar hondebrokken, maar dat gaat eraf




Sojabrokken

Ook zoiets

Er bestaat ook een wat langwerpiger wat blekere variant
Hindoestaanse kip heet dat

Je had ook granulaat
Voor "gehakt"




Stinky tofu

Ook een condiment

Voorwaar een acquired taste, waw!




Tau kwa

Qua stevigheid heb je onder aan de ladder Silken tofu, dan gewone tofu, dan dit, en dan zie hieronder




Tofu cakes

Vergelijk met nummer een van vandaag, dried tofu

Deze is nóg wat steviger, en sterker gemarineerd (want dunner)

Rijstwijn, soya, vijfkruidenpoeder




Tofu sheet

Als je sojamelk verwarmt, dan krijg je er, net zoals bij koffie met flink vette melk, vellen op

Die haal je er voorzichtig af en legt ze te drogen op een rooster, of ze worden met wat soja-wrongel ertussen in stapels geperst

Weken, en als wrap gebruiken, of in stukjes mee roerbakken of stoven...




Tofu sticks

Zo'n vel als hierboven vier keer dubbelvouwen en over een waslijn te drogen hangen

Gebruik als hierboven

Lang weken, en alles wat niet wit is geworden wegsnijden