Garnalen, mie, aspergetoppen
De rest van de asperges was er ook hoor
Peer met chocoladesaus
Poire Hélène
Zonder Belle dus
Laat in warme melk een gespleten vanillestokje trekken
Haal het stokje uit de melk en pocheer er halve peren in, liefst Williams
Serveer met chocoladesaus, gemaakt met de melk (piep de peren later warm dus)(of niet)
Bestrooi met amandelsnippers
De start van de broodpudding
Pasta met kokkels of venusschelpen met Noilly Prat
Dit is À la marinière, dus je opent de schelpen niet zoals in Italië ín de pasta
In olijfolie wat ui en knof uitbakken
Wat korianderblad kort meebakken
Schelpdieren erbij
Op hoog vuur flink blijven omroeren tot de schelpen open zijn
Als een enkele schelp dicht blijft er met het spateltje een tik op geven; verwijderen als dat niet werkt
Een scheut Nolly Prat erover, die je van te voren al had klaarstaan met wat bloem erdoor geklopt (herkloppen vóór gebruik!)
Snel inkoken, wat citroen erbij en over pasta gieten die net op dat moment klaar moet zijn
Afsnijsel van een vang van 3,4 kilo
Chocolade-ijs
Met chocolade ipv oploskoffie en cacao
Laat in ½ liter melk een gespleten vanillestokje trekken
Stokje eruit en in de melk 100 gram extra bittere chocolade oplossen
150 gram suiker erdoor werken en daarna drie eierdooiers
Goed koelen, ijsmachine etc.
Kip, aardappel, tomaat, shishito, red curry paste
Kummelbrood
Oostenrijk
Meng bloem met de halve hoeveelheid ervan aan maizena
Werk er in lauw water opgeloste gist door, wat p/z en een scheutje olie
Meng met geroosterde afgekoelde pijnboompitten, sesamzaad, mosterdzaad en kummel
Vorm vrij platte broodjes van het deeg, laat rijzen, druk enigszins plat en bak een minuut of 20, 25 op 150°
Paprika, tofu
Yam in tomatensaus
Suriname
Kook schoon geborstelde ongeschilde yam in grove stukken
Gaar zoals aardappel
Laat uitlekken en wat koelen
Schil en snijd in dikke plakken
Maak tomatensaus met verse gember, rode pepers en koenjit
Warm de yam op in de saus
En tempeh met paprika, dat kan ook