donderdag 12 maart 2020

Week zonder vlees? Kaas!



Au plaisir du chartreux



En ik herhaal het nog maar even:

Kaas en eieren zijn minder milieubelastend dan vlees

Dus trap niet in die shitverhalen van die lui (Wakker Dier, Partij van de Dieren) die roepen dat je vagoterisch moet eten, terwijl ze je stiekem vagonist willen maken!



Kachkéis

Luxemburg


Kookkaas, oftewel kaas die je niet rauw kan eten
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Je kan het ook maken van Harzer Käse
Zie hier


Wrijf de bodem van een sauspannetje in met knof

Maak een bodempje water erin warm

Los daar blokjes Kachkéis in op

Roer er eigeel door

Serveer op toast met een groene salade ernaast, of gratineer er gare krieltjes mee (strooi er als je Harzer gebruikt dan ook wat vers gebroken kummel over, als die er niet al in zit)



Chabi


Kaassoep

Duitsland



Bak kalfsgehakt aan in wat maisolie en bak het rul

P/z, en ook in heel dunne reepjes of ringetjes gesneden ui erbij; idem knof

Flink groentebouillon erbij, en een flinke scheut witte wijn (Duits droog, of Elzas), en het aanbaksel losroeren

Kaas in de soep raspen; denk aan Emmentaler, Gruyère, Tilsit, Appenzeller
Denk aan combinaties zoals voor kaasfondue

De kaas lost wat op, maar niet volledig. Roer wat water aan met maïzena en bind daarmee de soep
Eventueel net als bij kaasfondue met wat Kirsch of zo
Bind niet té dik!

Proef weer op p/z en eventueel wat cayennepeper en zeker wat nootmuskaat.°

Serveer met heel mooi boerenbrood

In de soep kan je ook champignons verwerken



Bel paese
Je hebt er ook enorm lekkere smeerkaas van


Kaas-empanada


Maak een empanada en vul met kleine blokjes makkelijk smeltende maar wel redelijk harde kaas, fijn gesnipperde rauwe sjalot en blokjes appel

Voeg ook fijngesnipperde knof toe en paprika-poeder

Leg op plakjes empanada-deeg, vouw en plak dicht, en frituur of bak in de oven



Empanada-deeg

Drie recepten; iedereen weet het altijd beter.


250 gram bloem en vier eetlepels olijfolie door elkaar werken, vier eetlepels melk erdoor werken en wat citroensap, en dan nog zoveel bier als noodzakelijk is om een goed deeg te krijgen
Werk er ook bakpoeder door en zout

250 gram bloem, zout en cayennepeper; 75 gram boter of reuzel (beter reuzel) erdoor werken; met wat ijskoud water er deeg van maken en dat goed koelen

250 gram bloem met 60 cc. melk en 60 cc. olijfolie en zout; ijskoud water weer



Pecorino dauno


Acelgas

Een Spaanse, paksoi-achtige groente

Gebruik dus paksoi
(Acelgas heeft een duidelijker scheiding tussen steel en blad)


Stronken kort gaarkoken, en die dan met béchamel erop en kaas daarop gratineren, of die kaas door de saus, kaassaus dus

De bladeren kan je kort gesneden rauw tussen de stronken werken in de ovenschotel



Robiola la rossa


Broodje Alicante


Bestrijk een in de lengte gehalveerd stokbrood met de olie uit een blikje ansjovis

Leg daarop schijven tomaat, daarop gesnipperde ui en knof (beide eventueel eerst kort in olijfolie gebakken), daarop de in de lengte gehalveerde stripjes ansjovis

Bestrooi met peper en beleg met plakken redelijk jonge kaas (In Spanje Arias uit de supermarkt)

Serveer met pepers uit de pekel (guindillas, of neem jalapeños of zo uit de super)



San Simón
Dit soort kaas uit Galicia dat is een tetilla, tietje
Wordt gemaakt in een trechter, vandaar die tepel
Eerder genoemde Arias maakt een jonge soort, werkelijk uitstekend


Tot slot

Kaassaus


Nou ja, kaassaus...

Ik ga kriel gratineren, en dat doen we op twee fantastische manieren
Met komijnekaas en met rookkaas
De komijn jong belegen!
Kriel 3/4 gaar gekookt!

Béchamel maken maar ook met witte wijn
Daar kaassaus van maken
Ook mosterd erdoor
Daarmee gratineren
Serveren met citroenpartjes

Of kaassaus maken op de manier van fondue
Zie die kaassoep hierboven, maar dan dus dikker
En minder bouillon en meer wijn
Ook mosterd en citroen

Of mosterd met witte wijn losroeren en daar de kriel doorhalen
Ovenschotel en dan gewoon flink plakjes (niet raspen) kaas over die kriel
Citroen weer!



Le Bessous




Huiswerk

Zoek op "lola bloemendaal" (mét de aanhalingstekens) en vertel welk voorwerp Sylvia Witteman niet in huis had