woensdag 25 maart 2020

Munt (2)




Koken met munt

Of spul waar munt bij móet

Zie de eerste aflevering eergisteren



Pudding van mascarpone en griesmeel

Griesmeel dus, geen polenta



Laat 250 cc melk aan de kook komen met de helft van een gespleten vanillestokje, twee eetlepels suiker en iets zout

Sla een eiwit stijf

Strooi 75 gram griesmeel bij de melk, roer goed om, laat aan de kook komen en laat dan nog vijf minuten op laag vuur staan

Werk er een losgeklopt eigeel door, dan 125 gram mascarpone, en spatel er dan voorzichtig het eiwit door

Giet in een met water natgemaakte puddingvorm, laat koelen met folie erover, en koel dan verder in de koeling (het woord zegt het al)

Serveer met koude rabarber, gekookt met het andere deel van het vanillestokje en met sinaasappelsap bij het kookwater

Decoreer met stukjes sinaasappel en met muntblaadjes



Oesterzwam


Tuinbonen met bloedworst

Catalonië



Bak schijven bloedworst in redelijk wat olijfolie snel krokant aan beide zijden
In Spanje gebruik je verse bloedworst die je eerst kookt; neem dan voor dit gerecht de variant met rijst erin

Bak in het bakvet grove stukken ui aan, voeg dan halve tenen knof toe en bak die wat aan

Voeg grove stukken goed rijpe tomaat toe

Roer even om met rauwe dubbel gedopte tuinbonen erbij en kruiden naar smaak; iig. p/z, bonenkruid en komijn

Voeg water toe met een scheut witte droge wijn, kruizemunt, en half pikant paprikapoeder ("agridulce")

Breng aan de kook en laat de bonen gaarkoken

Proef op p/z

Voeg, als de bonen half gaar zijn, stukken gebakken bloedworst toe



Gegrilde poblano peper


Zoete muntsaus


Laat melk aan de kook komen met gehakte muntblaadjes (kruizemunt en/of echte munt) en laat 10 minuten zachtjes doorkoken

Klop op 250 cc melk drie eigelen met vier dessertlepels suiker smeuïg in een sauspan

Giet er op laag vuur langzaam de gezeefde melk bij, steeds goed roerend met een spatel, vooral over de bodem

Blijf roeren tot de saus gebonden is.

Proef op suiker

Voeg eventueel wat Peppermint toe, of Crème de menthe maar dan ajb niet van die Coebergh goorheid (Massenet is uitstekend)

Serveer bij kaastaart



Nashi
De jam (met citroen) was verslavend lekker


Worstjes met peultjes en mintsauce


Kleine verse worstjes (liefst chipolata) aanbakken en uit de pan halen

In dezelfde pan peultjes sauteren en ook eruit halen

De peultjes garen in kippenbouillon

Ui en knof in weer dezelfde pan aanbraden

Wat gemberpoeder erdoor roeren en er op laag vuur met mintsauce een sausje van maken, met ook nog een scheut sake en wat Japanse sojasaus of Tamari

Daarin stukjes van de worstjes opwarmen en er de peultjes doorwerken

Serveer met pasta


Vreemd genoeg heb ik geen recept voor mintsauce liggen, maar geen nood: zoals altijd zoek je op recipe bbc [naam]

Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Shishito


Aardbeien-ijs met chocolade-muntsaus


Maak chocoladesaus, waarbij bittere chocolade gesmolten wordt met fijngeknipte muntblaadjes erbij (pepermunt; geen kruizemunt)

Gebruik melk en/of room om de chocolade in op te lossen

Door de saus ook nog een scheutje Peppermint of Crème de menthe (maar geen...)

Serveer dus met aardbeienijs, waarvan ik geen recept heb want dat heb ik nog nooit gemaakt
Raar maar waar

Maar geen nood!

BBC zie hier



Tomatensalsa maken



Nieuwslezer gisteren

"Wij gaan nu naar onze verslaggever in Den Haag. Adri, kan jij ons vertellen waarom de examens afgelast zijn?"