donderdag 19 maart 2020

Zoetzuur




Zoetzure rode kool

Frankrijk



Snijd de rode kool heel fijn

Snijd op een middelmaat rode kool twee goudrenetten in blokjes en idem een flinke ui en drie tenen knof

Maak in een braadpan ganzen- of eendenvet redelijk heet, en bak daarin de kool kort en steeds roerend aan

Voeg de ui en de knof toe, en roer even om
Laat even sudderen

Voeg z/p en een flinke scheut kippenbouillon toe, roer om, doe een deksel op de pan en laat anderhalf uur sudderen

Proef op z/p

Maak de rode kool zoetzuur met rietsuiker en rode wijnazijn




Vissoep uit Sylt


Maak mooie visbouillon van graten en velen van witte vis en van platvis, en de gebruikelijke verdere ingrediënten

Prak er later ook nog wat witte vis door

Bak in een grote sauspan stukken witte vis in olie, en haal ze uit de pan

Kook mosselen en haal ze uit

Bak in boter sjalot, ietsje knof, de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen kort aan

Haal uit de pan

Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die ook even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan)

Maak licht zoetzuur met suiker en azijn

Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken

Proef op p/z en warm er de vis en zo in op




Chutney, zoetzuur

Smaakt overal bij



Zachte groenten of hard fruit in blokjes snijden (dobbelsteen) en er flink rietsuiker door scheppen

24 uur op een koele plek laten staan en regelmatig omscheppen

Na een paar uur moet er redelijk wat vloeistof in de pan staan; is dat niet het geval dan wat water toevoegen

Ui bakken, met verse gemberwortel, Spaanse peper en knof erbij

Garam Masala toevoegen

Op zacht vuur omroeren, die groenten of dat fruit met het vocht erbij, op wat hoger vuur omroeren, en als het erg droog wordt wat water erbij

Zachtjes laten inkoken tot een soort gekruide jam zeg maar

Als die jam dik genoeg is nog wat zout erdoor en een flinke scheut azijn, als het al redelijk is afgekoeld

Als het koud is proeven of er meer azijn of suiker door moet

Waarvan kan je chutney maken?
Appel met rozijnen, mango, (peper)muntblad, groene tomaten, (stoof)peren (met extra gember), dadels, druiven (met Pekmez, Turkse druivengelei), pruimen, knoflook, uien...
Of die lichtgroene knopjes van dennenbomen...
In China maken ze het van zure pruimen en knoflook, plumsauce



Nashi-jam maken


Zoetzure saus van mincemeat


Bak in arachide-olie wat ui en knof aan

Voeg vrij fijngesneden soepgroenten toe (prei, wortel, selderijblad, peterselie) en laat even roerend meebakken

Kruid met p/z, piment, kruidnagel en foelie

Voeg half bouillon, half witte wijn toe en ook een scheut medium sherry; breng aan de kook

Voeg flink mincemeat toe, roer door en laat de saus inkoken

Proef op p/z, en proef hoe zoutzuur u het wil maken met suiker en witte wijnazijn

Proef na afkoeling nogmaals op zoet en zuur

Serveer bij gebraden of gegrilde vis of vlees




Zoetzuur van meloenschil

Brabant


Voor bij rundvleeskroketten


Snijd netmeloen zo van de schil, dat daar nog een laagje vruchtvlees op blijft zitten van een halve centimeter dik, dat donkere deel

Snijd in stukjes van twee bij anderhalve centimeter of zo, en steek in drie van de vijf stukjes een flinke splinter van een kaneelstokje en in twee op de vijf een kruidnagel

Bereid als churney





Allerhande lentenummer


Tekeningetjes gejat van Fiep Westendorp
De eeuwige truttigheid van de recepten
"Pasen is een eitje!" "Een kEI goed idee"
Een pagina met sneden van diverse soorten "vloerbrood" en allemaal met een slecht gebakken onderkant; nep vloerbrood dus
Foto van "eclairs" (éclairs, ja), waarop een soort madeleines
Een avocadoplakjessnijder; daar zaten we op te wachten
Veel advertenties die niet als dusdanig worden aangegeven
Een nergens op slaand recept voor dandan (dan dan, ja) noodles
Een kweker heeft 14 hectare kasradijs; vandaar dat ze nergens naar smaken
"Ramensoep", ramen, ja (venstersoep...)