dinsdag 31 maart 2020

Tijm



Ovenschotel aardappelen, ui, tilsit
Mooi gestoofde zoete uien dus



Recepten waarin tijm móet

Niet altijd als enige kruid

Wel als belangrijk kruid



Court-bouillon
Wordt gebruikt om in te pocheren



Breng een op een witte wijn en water aan de kook, met gesnipperde ui (ongeveer een achtste van het gewicht van de totale vloeistof), peterselie, tijm, laurier en wat zeezout

Laat 10 minuten zachtjes doorkoken

Voeg wat gebroken peperkorrels toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken

Zeef



Tilsit Havarti


Tarbot, gestoomd, met groenten


Bak in boter met wat olijfolie ui aan, knof, stukken verse artisjokhart (of voeg later stukken uit blik toe), stukken bleekselderij en wat fijngesneden wortel

Kruid met tijm, korianderzaad, p/z

Giet er een flinke scheut visfond bij en witte wijn, breng aan de kook en laat een half uur op heel laag vuur staan met een deksel op de pan

Stoom tarbot filets gaar boven de groentebouillon

Serveer met de ingekookte groentesaus en met geblancheerde venkel of zeekraal
(Blancheer de groente in de bouillon, kook in, warm alles in de ingekookte bouillon)



Sjalot, knof, peterselie


Roggevleugels met prei


Snijd het groen van flink prei en snijd het wit in ringetjes
Spoel goed schoon en laat goed uitlekken

Verhit boter en laat er de prei roerend eventjes in aanbraden

Giet er een scheut droge witte wijn bij en p/z

Laat een half uur op heel laag vuur staan

Snijd een winterwortel in schijfjes, een ui in grove stukken en idem twee tenen knof

Doe dit in een soeppan, met wat kruidnagel, peterselie, een stengel bleekselderij (in stukjes), laurier, tijm, wat zout en wat gekneusde zwarte peperkorrels

Giet er flink water bij en een flinke scheut droge witte wijn

Breng aan de kook en laat een kwartier zachtjes doorkoken

Pocheer  de (eventueel in stukken geknipte) roggevleugels een kleine tien minuten erin

Schep met een schuimspaan de prei uit de ene pan en leg een laag op elk bord

Schep met een schuimspaan de rog uit de andere pan en leg op de prei


Van de bouillon, gezeefd, kan heel mooie vissoep of vissaus worden gemaakt




Bouquet garni

Mijn systeem



Neem een stuk wit linnen (linnen voor in de keuken kan je op internet vinden), goed uitgespoeld, en knoop daarin een laurierblad, een takje verse tijm, en wat zwarte peperkorrels

Verder een gepelde teen knof en/of (dat hangt ervan af) peterselie