Een enorme rundervang uitsnijden
4.5 kilo
Aardappeltjes op grofzout
Borstel kleine aardappelen goed schoon
Werk eiwitten door zeezout (een op 125 gram), met geperste knof en groene kruiden naar smaak
Voor de hoeveelheid: lees eerst verder
Vet een bakplaat in, leg er een laag van het zeezoutmengsel op ter grootte van het oppervlak wat de aardappelen gaan innemen als ze tegen elkaar aan gelegd zijn
Of werk met een schaal
Leg de aardappelen erop en bedek met de andere helft van het mengsel
Bak op 230 graden een klein half uur, tot de korst goudbruin is
Sla de korst kapot, breek de aardappelen eruit, borstel ze schoon en serveer met mayonaise waardoorheen Chipotle saus
We beginnen met de vinkelap
Bavette de flanchet
Flap meat
Sambal goreng kentang
Sambal goreng aardappel
Maak heel dunne erg goed krokant en bruin gebakken frietjes
Fruit in pinda-olie ui, knof en lombok tot goudbruin
Kruid met ketoembar en djintan
Doe er redelijk wat goela djawa en laat die suiker op halfhoog vuur smelten; pas op dat de suiker niet aanbakt
Werk er de frietjes door
De andere kant
Zeebaars of zeewolf met groenten
Ontschub de vis en haal hem uit
Was, dep droog en maak een snede langs de rugkant; dat bakt mooier
Bak in boter wortel, ui, knof en prei
Doe dat op laag vuur en laat 20 minuten staan, af en toe omroerend
Kwast de vis in met citroensap en daarna met gesmolten boter
Doe het wortelmengsel in een ovenschotel, leg de vis erop en strooi er gehakte dragon en p/z over
Giet visfond rond de vis, bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 20 minuten in een oven op 200°
Leg de vis op een schotel, leg de groenten eromheen, laat het kookvocht met ietsje fond aan de kook komen en giet over de vis
Garneer met citroen
Mendoan
In beslag gefrituurde tempeh
Maak een dun papje van santen met water (op het vuur) en laat afkoelen
Snij tempeh in dunne kleine plakjes
Meng prakkend rijstmeel (gewoon; niet van ketan oftewel kleefrijst), geknipte bieslook, geprakte kemiri, geprakte knof, fijngewreven komijnzaad, geraspte kentjoer en wat zout tot een stevig beslag
Haal er de plakjes tempeh door en bak of frituur
Duitse gehaktballen
Königsberger Klopse
Maak HOH gehakt aan met in melk geweekt en goed uitgeknepen witbrood, peper, weinig zout, gesnipperde ui, kappertjes en in melk geweekte en daarna geprakte ansjovis uit de pekel
Maak er niet te grote ballen van en kook die in bouillon
Haal ze uit de pan, houd ze warm
Bind een deel van het kookwater met Beurre manié, stevig kloppend
Serveer de saus bij de ballen, met nog wat ansjovis en kappertjes
Schopenhauer at het graag
Er gaat soms ook room door de saus
De andere kant
Midden-Oosters kruidenzout
Meng gelijke delen
Gedroogde sinaasappelschil
Gedroogde limoenschil
Komijnzaad
Korianderzaad
Venkelzaad
Gedroogd pepertje
En zeezout (evenveel volume als de rest)
In de oven op 180°, een minuut of 10
Koelen
Vijzelen
Bitterkoekjespudding
Snijd 100 gram bitterkoekjes in stukken, doe ze in een kom en giet er 50 cc zoete witte wijn over
Schep er 60 gram abrikozenjam door (snijd eventuele stukken abrikoos klein)
Schep gedurende een half uur regelmatig om
Prepareer vijf blaadjes gelatine volgens de aanwijzingen (lees even verder en beslis wanneer je dat gaat doen)
Pers een sinaasappel uit en doe het sap in een kommetje
Rasp de schil van een (andere en onbespoten) sinaasappel tot aan het wit, en laat het raspsel steeds direct in het sap vallen; schep regelmatig om
Voeg nog een halve geperste sinaasappel toe en roer om
Maak het mengsel warm maar laat het niet koken
Roer er de gelatine door volgens de aanwijzingen
Laat het mengsel afkoelen maar niet geheel stollen
Roer 500 gram kwark door de bitterkoekjes, samen met het sap en de rasp
Sla 120 cc room stijf met wat suiker en spatel de slagroom voorzichtig door het mengsel
Wrijf een vorm in met wat boter en giet er het mengsel in
Laat in de koeling opstijven, ongeveer een halve dag
Houd de vorm in heet water en stort de inhoud op een schotel
Garneer met fruit en/of slagroom en/of verkruimelde bitterkoekjes
Portioneren want het was een enorm ding
Tjap Tjoy met krab
Gebruik liefst spinkrab
Bak in de wok in wat pinda-olie met wat sesam-olie erbij stukjes ui, wortel, knof, aubergine (liefst type garden eggs), bamboe, boontjes, ruitjes van snijbonen ("romano-bonen" heet het in de catering als ze zo gesneden zijn), lente-ui, broccoli, taoge, rawit...
Breng op smaak met wat petis oedang, wat je van te voren hebt opgelost in iets lauw water, en wat ketjap asin
Warm er gekookte krab in op
Serveer op boeboer, hartige rijstepap
Misschien iets voor Boeboer Jonnie
Je komt allerlei super malse tussenstukjes tegen
Gegarandeerd dat die slachters die zelf houden
Orange marmalade
Was onbespoten Sevilla sinaasappels en schil ze (alleen het gekleurde deel van de schil!)
Snijd de schil in lucifertjes en blancheer ze
Kook jam van stukken van de sinaasappels zonder het wit, met de lucifertjes, al of niet met sap, al of niet met whisky, wel met suiker en geleisuiker
Blijf suiker toevoegen tot de jam op laag vuur begint te dikken
Laat afkoelen, elke vijf minuten omroerend
Deense marmelade: idem, maar snij de schil in kleine blokjes
Ik heb de grotere stukken wat gefatsoeneerd
Hield dit over
Drie mooie porties bieffies
Tarator
Libanon
Prak in een vijzel of blender knof met redelijk wat zeezout
Werk er witte (zo blank mogelijke) tahin doorheen en dan yoghurt tot sausdikte
Breng op smaak met citroensap en eventueel zout
Werk er eventueel fijngehakt korianderblad door
Gebruik bij gegrild vlees of vis, of als dipsaus (bij falafel!), of over salade
De vanglap moet nog
Bavette d'aloyau, Flank steak
Voor volgende keer!
Eerste belangrijke Brexit effect
Europese Centrale Bank
750 miljard noodhulp naar diverse EU landen
Nul naar Engeland
Ian Mcewan
"Voor mijn boek was ik op zoek naar iets wat net zo dom is als Brexit. Ik vrees dat het niet is gelukt."