woensdag 11 maart 2020
Tofu, tofu, tofu en tofu
In het kader van de Week Zonder Vlees
Even een overzicht van verschillende soorten tofu
Alleen al uit m'n hoofd 12 soorten
En dat is ex gewone tofu of de extra zachte gewone, Silken tofu
En niet eens de volkorenvariant tempeh of de kroepoek daarvan, kripik tempeh
Opdat al die vagoterische kwakers mogen beseffen dat hun warenkennis nul is
(Ze zeggen "gezond!" te eten, maar ja, het overgrote deel wel fors aan de pils...)
Van al deze soorten tofu kan je op dit blog recepten vinden
Ik heb met alles meerdere malen gekookt
Hierboven Dried tofu (niet te verwarren met gevriesdroogde Koya tofu)
Ik behandel beide het verderop
Gerookte tofu
Blokjes in de soep warmen
In de gezonde winkel kan je zien dat vego's niet kunnen koken
Kijk bij de gerookte tofu
10 soorten
Met dit, met dat, met zus, met zo...
Seitan zelfde verhaal...
Tofu voor Inari sushi
Plakjes tofu snijden (dwars)
Laag frituren, koelen, hoog frituren
Worden ze sponzig van binnen, zie de foto
Marineren
Randje eraf en een zakje ervan maken (zie weer boven)
Vullen met sushi rijst met gedroogde shiitake erdoor
Koya dofu
Gevriesdroogde tofu
Reanimeren (een langdurig verhaal) enzovoorts
Rode tofu
Dat is een condiment
Gemarineerd in zoute rode saus gemaakt van rijst die met een bepaald soort virus besmet is en rood wordt
Net als dat graan waarvan de mensen vroeger de Sint Vitusdans kregen
En ik denk dat het ook weer hetzelfde is als huitlacoche bij mais
TVP
Textured vegetable Proteïn
De eerste vleesvervanger die in Nederland op de markt was
Goedkoop!
We vraten het, als studenten
V&D lanceerde het in 1968
Bij het koken ruikt het naar hondebrokken, maar dat gaat eraf
Sojabrokken
Ook zoiets
Er bestaat ook een wat langwerpiger wat blekere variant
Hindoestaanse kip heet dat
Je had ook granulaat
Voor "gehakt"
Stinky tofu
Ook een condiment
Voorwaar een acquired taste, waw!
Tau kwa
Qua stevigheid heb je onder aan de ladder Silken tofu, dan gewone tofu, dan dit, en dan zie hieronder
Tofu cakes
Vergelijk met nummer een van vandaag, dried tofu
Deze is nóg wat steviger, en sterker gemarineerd (want dunner)
Rijstwijn, soya, vijfkruidenpoeder
Tofu sheet
Als je sojamelk verwarmt, dan krijg je er, net zoals bij koffie met flink vette melk, vellen op
Die haal je er voorzichtig af en legt ze te drogen op een rooster, of ze worden met wat soja-wrongel ertussen in stapels geperst
Weken, en als wrap gebruiken, of in stukjes mee roerbakken of stoven...
Tofu sticks
Zo'n vel als hierboven vier keer dubbelvouwen en over een waslijn te drogen hangen
Gebruik als hierboven
Lang weken, en alles wat niet wit is geworden wegsnijden