vrijdag 27 maart 2020

Lekker eten!



Garnalen, mie, aspergetoppen
De rest van de asperges was er ook hoor



Peer met chocoladesaus

Poire Hélène


Zonder Belle dus


Laat in warme melk een gespleten vanillestokje trekken

Haal het stokje uit de melk en pocheer er halve peren in, liefst Williams

Serveer met chocoladesaus, gemaakt met de melk (piep de peren later warm dus)(of niet)

Bestrooi met amandelsnippers



De start van de broodpudding


Pasta met kokkels of venusschelpen met Noilly Prat

Dit is À la marinière, dus je opent de schelpen niet zoals in Italië ín de pasta



In olijfolie wat ui en knof uitbakken

Wat korianderblad kort meebakken

Schelpdieren erbij

Op hoog vuur flink blijven omroeren tot de schelpen open zijn

Als een enkele schelp dicht blijft er met het spateltje een tik op geven; verwijderen als dat niet werkt

Een scheut Nolly Prat erover, die je van te voren al had klaarstaan met wat bloem erdoor geklopt (herkloppen vóór gebruik!)

Snel inkoken, wat citroen erbij en over pasta gieten die net op dat moment klaar moet zijn



Afsnijsel van een vang van 3,4 kilo


Chocolade-ijs

Met chocolade ipv oploskoffie en cacao



Laat in ½ liter melk een gespleten vanillestokje trekken

Stokje eruit en in de melk 100 gram extra bittere chocolade oplossen

150 gram suiker erdoor werken en daarna drie eierdooiers

Goed koelen, ijsmachine etc.



Kip, aardappel, tomaat, shishito, red curry paste


Kummelbrood

Oostenrijk



Meng bloem met de halve hoeveelheid ervan aan maizena

Werk er in lauw water opgeloste gist door, wat p/z en een scheutje olie

Meng met geroosterde afgekoelde pijnboompitten, sesamzaad, mosterdzaad en kummel

Vorm vrij platte broodjes van het deeg, laat rijzen, druk enigszins plat en bak een minuut of 20, 25 op 150°



Paprika, tofu


Yam in tomatensaus

Suriname



Kook schoon geborstelde ongeschilde yam in grove stukken

Gaar zoals aardappel

Laat uitlekken en wat koelen

Schil en snijd in dikke plakken

Maak tomatensaus met verse gember, rode pepers en koenjit

Warm de yam op in de saus



En tempeh met paprika, dat kan ook