woensdag 26 februari 2020

Planning



En? Ook uw askruisje gehaald?
En daarna naar het Haring schillen gegaan?



Mijn planning voor de komende dagen



Khooresht aloo

Kip gestoofd met zure pruimen

Iran en omstreken


Die pruimen waarvan je ook tkemali maakt, kleine groene bij de betere Turk
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Momenteel zijn die er niet, maar dan gebruik je dus zo'n zakje als dit hier
Bij de béste Turk

Zie een recept hier

Ik maak het met rijst




Pepers ui La Vera testen

Eieren in paprikasaus

Met papadum


Ik kreeg dus gedroogde Spaanse pepers uit La Vera, de streek waar die Pimentón de La Vera vandaan komt, dat Spaanse peprikapoeder waar die Nederlandse culischrijvers zo ontiegelijk over lopen te bazelen altijd ("het is pikant"), cq elkaar na lopen te schrijven

Precies dit merk hier kreeg ik opgestuurd

Nou ja, weinig over te zeggen verder
Paprikasaus met pepertjes maken (geen pikante ajvar gebruiken maar zoete mét pepertjes; stukken beter)
Deel met deels zonder pitjes en zaadlijsten (wilde ik schrijven, maar ze blijken altijd opengebroken en ontpit te zijn; uiterst geurig ook!)

Ga ook nog experimenteren met weken/weekwater gebruiken, ook weer met en zonder
Dat is meer de Mexicaanse manier

Eieren in de saus pocheren




Met Selim peper experimenteren

Sukadelappen ermee gestoofd

Met soepgroente ook; ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel, prei

En aardappelen ernaast


Selim peper zie hier

Grains of Selim

Geen familie van Grains of paradise, paradijskorrels, alhoewel vergelijkbaar in smaak en gebruik

Je moet ze vijzelen




Mapo doufu

Tofu van het pokdalige oma'tje

Zeggen ze


Ik heb het al meerdere keren gemaakt, zoek maar op het blog, maar ja, elke keer vindt ik weer een nóg origineler recept

Deze keer met varkensgehakt (wat in de Chinese keuken neerkomt op gemalen speklappen), en met mie

Uit Szechuan

Met:
Doubanjiang, tuinbonensambal zeg maar
Dou-chi, die zwarte gefermenteerde sojaboontjes waar ik het laatst over had
Knofgroen, wat ik uitbundig in de tuin heb (roerei daarmee en half gare garnalen!)
Szechuan peper
Chili olie (van Szechuan peperS, niet peper)
Vijfkruidenpoeder
Rijstwijn...

Dit recept hier lijkt wel wat op wat ik ga maken




Een idee!

Witte bonen in tomatensaus (wel heel mooi gemaakt natuurlijk)

En dan met mooie gruyère erdoorheen gesmolten
In plaats van ermee gratineren


En met groene paprika erdoor

En het hot van groene peperbolletjes

En dat was het voor vandaag




O, en trouwens:

Was het u wel opgevallen dat ik ei - kip - rood vlees - tofu - kaas eet?
Zo hoort het

Maar dat vis ontbreekt?
O ja!
Moules poulette, dat vergat ik nog!
Met spekjes en room!
Zie een goed recept hier

En o ja!
Die mosselen dat is met mooi stokbrood, en de andere vijf gerechten met rijst, papadum, aardappelen, mie en bonen
Zo hoort het

En o ja, met steeds andere verse groenten natuurlijk...