zaterdag 12 oktober 2019

Ansjovis



Drie foto's van Brahmi rijst met lente-ui
Zie het recept hier; scroll
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Recepten met ansjovis erin



Kalfsvlees met tonijnsaus

Vitello tonnato


Italië


Marineer kalfsfricandeau, gewikkeld in een doek, 12 uur op een
koele plek in witte wijn met citroensap, met daarin snippers ui,
wortel en bleekselderij, en verder laurier, wat peper, kruidnagel en rozemarijn

Regelmatig draaien

Voeg water toe tot de fricandeau onder staat, en ook wat zout
Geen wijde pan gebruiken; het vlees moet er net inpassen

Breng zo snel mogelijk aan de kook met een deksel op de pan

Laat 30 minuten zacht doorkoken

Laat het vlees afkoelen in de vloeistof

Maak een tapenade-achtige spread van bliktonijn, ansjovis en olijfolie

Serveer plakjes fricandeau met de spread, citroen, olijven,
kappertjes en ontzoute ansjovis uit de pekel


Die suffe Jonas Fluit van de Kookboekenwinkel maakte het op Mangiare ooit met verse rode tonijn
"Wat een rare blubber wordt het..."

Later heeft ze ruzie gekregen met Petra Mossel
Toen viel het duo Jonas en de Walvis uit mekaar...

(En o ja! Over Mangiare gesproken! Zie de fantastische practical joke die ik met ze uithaalde hier!)




Tomaat met Mozzarella

Insalata Caprese


Maar dan met ansjovis


Neem mooie schijven goed rijpe vleestomaat (zonder vocht erin) en leg daar een mooie schijf Mozzarella op die iets kleiner moet zijn dan de tomaat

Strooi er vers gescheurd basilicumblad over, maal er zwarte peper over en sprenkel er olijfolie van de beste soort over

Beleg elke schijf met een sliertje ansjovis




Eieren met truffel en ansjovis


Ansjovisfilets uitlekken (als op olie) en heel even door melk halen om iets te ontzouten
Als op zout: wat langer in de melk

In beide gevallen prakken

Olijfolie, knof, warmen, zachtjes knof uitbakken

Truffel erboven raspen (niet te hoog vuur!)

De ansjovispasta erdoor roeren

Serveer met gebakken eieren


Smaakt ook prima bij pasta met roomsaus



Kadayif kan je prima ook in hartige gerechten gebruiken
Zie een recept hier
Ff scrollen


Pizza bianca

Witte pizza, want zonder tomatensaus



Maak een pizza, enkel belegd met stripjes ansjovis en/of stripjes rode peper die door wat olie gehaald zijn en/of grof zeezout (combineer ansjovis niet met zout!) en/of komijnzaad en/of bacalao

Bak en snijd in puntjes, en eet als borrelhapje


Pizzette bianche

Idem, formaat theeschoteltje




Canapés à l'antiboise

Frankrijk



Voor deze canapés heb je brood nodig wat je het beste zelf kunt maken, omdat het toch niet te vinden is
We praten over dat iets grijzige Franse boerenbrood, maar dan gebakken in een cakevorm
Pain bis
Gebruik dus ongebleekte bloem

Snij de bovenkant van het brood af en de drie andere kanten, om in doorsnede rechthoekig brood over te houden
Snij in sneden en die in driehoeken

Besmeer een kant van de driehoeken licht met boter

Smeer daarover ansjovisboter

Laat een blikje tonijn op olijfolie goed uitlekken en prak het met geraspte Emmentaler, een hardgekookt ei, kapertjes, gehakte bieslook en idem peterselie

Maak er met wat witte wijnazijn en mayonaise een mooie spread van
Meng alles goed

Besmeer er de sneden mee, decoreer met een ruitvormig plakje Emmentaler en daarop een stukje tomaat-buitenkant
Leg er de tomaat juist vóór het serveren op, omdat het vocht ervan de kaas verkleurt



De gepocheerde eieren waren uit het zolderraam gevallen...