donderdag 10 oktober 2019

Gekookt!




Spaanse tosti


Het is ff wenne, maar slecht is het niet

Casinobrood, ham, kaas, brood

Tussen twee snijplanken goed pletten

Door goed geklopt ei halen

Bakken in olijfolie


Mozzarella niet in carrozza maar in carro zeg maar





Tosti Beng!


Beleg de tosti met belegen Beemster en met knoflooksalami (vleeswarentent op de markt)

Brood van buiten flink beboteren

In een tosti ijzer bakken

Serveren met pikante tomatensalsa





Ansjovis anders


Dit is iets tussen ansjovis uit de olie en ansjovis uit het zuur (boquerones) in

Ansjovis uit olie uitlekken en een half uur in melk leggen

Uitlekken

Een half uur in witte wijnazijn leggen waarin al een tijdje Provençaalse kruiden en chilivlokken trokken (dat rijmt!)

Uitlekken en serveren met Crème fraîche (dat schrijf ik al jaaaaren als fraiche... Ik leer het niet....)





Paprikasoep

Foto van de soep onvindbaar
Ja, je kookt heel erg lekker en dan vergeet je dat...


Olijfolie, ringetjes puntpaprika sauteren, uit de pan
Die foto had ik nog wel

Olijfolie, ui, knof, peterselie...

Ajvar (Turkse paprikapuree, zoete soort nu)...

Zoet paprikapoeder (of pikant)...

Kippenbouillon, witte wijn...
Wat inkoken

Proef op p/z

Mooi maken met room
Gebruik nooit Crème fraîche! Het zuur ervan past niet bij deze soep
(Ik ga het nog wel eens proberen met zure room erin bij het serveren)

Serveer met mooie stok





Opleukpizza


Goedkope Pizza Margarita, voorgebakken, diepvries

Ontdooien

Olijfolie, ui, knof, pepertje...

Van het vuur af zwarte olijven in stukjes erdoor (droge soort), gedroogde tomaat uit de olie, stukjes knoflooksalami

Op die pizza en die bakken op een gaatjesplaat


Kan ook met sardien, rauw ei, you name it





Buchteln mit Zwetschen


Meet af: 250 volle melk (wordt lauw gebruikt), 100 suiker, 70 boter (kamertemp!)

600 bloem, deuk, gist (1 zakje), 1 theelepel suiker van de afgemeten hoeveelheid, iets lauwe melk van de afgemeten..., bloem erover, half uur

16 kwetsen ontpitten

Deeg kneden met de melk, boter, suiker, zout, rasp van een bio citroen en twee eieren

Half uur rijzen

Wat kneden

16 porties

Balletje om elke kwets, en aan de onderkant heel goed dicht plakken!

Half uur rijzen (rijst niet veel) en de oven op 170°

Met (extra) gesmolten boter insmeren

Bakpapier, oven, half uur





Roomijs met pruimen-coulis

Reine Victoria


Pruimen ontpitten en blenden met (250 pruimen:) 20 gram acacia honing en zoveel water als nodig voor een redelijke dikte

Koelen





Lekkere vijgen


Serveer ze met 1 deel Crème fraîche op 2 delen magere kwark

Maar probeer ook eens uit 1 deel zure room op 2 gewone kwark





Kersen op...


Ik heb dit jaar niet zoveel ingemaakt, enkel kersen op cachaça en op Hannapier


Na drie maanden (regelmatig even op zijn kop houden die potten):

Cachaça, kersen met pit
De drank ach...
De kersen mooi van smaak en mooi stevig

Cachaça, kersen zonder pit
Kersen slap
Drank erg mooi

Hannapier, kersen met pit
Kersen stevig en mooi, weer
De drank mager

Hannapier, kersen zonder pit
De kersen mooi en zacht(!) van smaak
En de drank ook nog best mooi ook!