Hoe kwam ik erop?
Nou, simpel
Mirjam Bosgraaf
Volkskrant
Bij intimi beter bekend al Bosbraaf
‘Dit is zeker een van de beste restaurants die ik ken in Gdansk. Wel duur. Prologue is gevestigd in een koopmanshuis uit de 13de eeuw en ligt aan de rivier de Motlava. Het eten is er zo geweldig, modern maar ook heel Pools tegelijk: hertentartaar met wilde knoflook en shitake, wagyuvlees met gefermenteerde kool en paddestoelketchup.’
"modern en Pools"
Nul culinair verstand maar er wel over kwaken in de krant
Niks Pools, niks modern
Mushroom ketchup was ooit populairder dan tomato ketchup
"ketchup" = "ketjap", Indiaas ketsiap, sojasaus
En die met paddo's is erg populair in Zuid-Oost Azië
Zie hieronder
Het Europese recept is simpel, en zonder sojabonen
Larousse Gastronomique
Mushroom ketchup or catsup, Ketchup aux champignons
Put in a salting jar layers of fresh sliced mushrooms (about ½ inch in depth) and sprinkle each layer with table salt, pepper and allspice
Leave the mushrooms in the salt for 5 or 6 days in a cool place
Press the mushrooms to extract all the juice
Boil this juice
Season with pepper, thyme, bay, ginger, majoram, and a little tomato paste
Leave it to cool
Filter and bottle
Enorm lekker bij mozzarella!
Als het wat te sterk uitvalt: wat tomatenpuree erdoor
(Zó ontstond de tomatenketchup!)
Zie Wiki hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Ik maakte ooit iets tussen Mushroom ketchup en Mushroom soy sauce in
Mushroom ketchup met Po ku
Po ku: een Chinese variant van shiitake
In blik en gedroogd in de toko
Werk hier met gedroogd
Gedroogde Po ku
Weken met passeerdoek want anders drijven ze
Geweekt
Stelen verwijderd
Verder als in Larousse