maandag 28 oktober 2019

Patatten!




Omelet met aardappelen en kaas

En met prei in rode wijn
Poireaux au vin rouge

"100 Kaasgerechten"
Wittop Koning
1926
Aangepast, en het is ex die prei


Vingers prei in boter sauteren met ui, knof en peterselie

Pannetje, rode wijn, Bouquet garni, p/s, tijm, laurier
Langzaam aan de kook
De prei er een half uur in laten sudderen

Vergelijk met Lamproie à la bordelaise
Of met Baskische gekookte preitjes

Aardappelblokjes kort koken met zout

Afgieten, droog dampen
Boter, opbakken, uit de pan

Olijfolie, ui, knof...

Eieren mengen met melk, p/z, geraspte kaas (moest gruyère zijn maar ik gebruikte Pecorino romano), bieslook
Aardappelblokjes erdoor

Omelet bakken bij de olijfolie ui knof
Niet echt als omelet bakken, maar werken met een plaatje en een deksel

Je kan het ook mooi laten souffleren in de oven

En serveren met de prei dus
Die ziet er niet uit zolang je de buitenste rok er niet hebt afgehaald




Gegratineerde puree

Bij rundertong met champignons, en maderasaus met rozijnen


Twee keelstukken op één tong grof hakken en er een mooie bouillon van trekken
Begin met boter, soepgroenten (wortel prei ui knof peterselie en selderij)...
Water, laurier, peperbolletjes, tijm

Lang en heel erg zacht trekken

Afgieten, koelen, ontvetten, wat inkoken of een runderblokje erbij of zo

De tong er lang en heel langzaam in koken
10 uur nét tegen de kook aan

Week gele rozijnen in madera

Koel, pel en maak schoon

Puree maken met volle melk, boter, nootmuskaat, zout en Muntok peper (wit dus)

Vette ovenschotel
Spul erin
Vetspuit erover
Paneermeel
Vetspuit (voorzichtig dat je het paneermeel niet wegspuit)

Kleine champignons in boter bakken
Uit de pan

Flink boter...
Sjalot, knof, peterselie...
Bloem...
Tongbouillon en (deels? de rozijnen)madera...
Room, champignons, rozijnen, p/z

Warm tongschijven in de saus



Eén tong, twee keelstuk
(Waarom op de ónderkant van de snijplank??)


Gestoofde aardappelen

Met kip, shishito, tomaat en Thaise rode currypoeder

Poeder dus


Maak kippenbouillon

Sauteer grof gesneden shishito in pindaolie
Uit de pan
Shishito zie hier en koop ze bij Westland Peppers; kost geen ruk
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Maak aardappelblokjes
Bedenk dat ze moeten garen in een saus

Pindaolie, sjalot, knof, laos...
De curry erbij en wat kaneel en wat vers gemalen korianderzaad en Daoen djeroek poeroet (Kaffir lime blad)

De kip erin aanbraden
(Kipdijfilets)

De aardappelblokjes erbij, kippenbouillon, garen
Tegen het eind wat tomatenpuree erdoor, en wat stukjes rode paprika

Tomatenstukjes erin warmen (halve kerstomaat) en de shishito

Op smaak met Thaise Fish sauce




Gebakken aardappelen

Met pikante tomatensaus met gerookte haring en djumblé
En met garnalen

Djumblé, djoumgblé: poeder van gedroogde okra
Koop hier

De saus hoort pikant te zijn, en gestoofd met gerookte vis
Mooie sterke smaak
Wel ietsje acquired taste

Niks aardappelen natuurlijk daarginds, maar fufu
(Maar het was wel lekker!)

Olijfolie, ui, knof, rawit...

Tomatenprut, groene kruiden...

Stukjes gerookte haring meestoven een tijdje (zorg dus dat de saus goed vloeibaar is; kippenbouillon!)

Aardappelschijven koken

Jumblé erdoor...
Proef

Aardappel bakken...
Garnalen bakken...

Ik heb het in twee porties gegeten
Eerst met aardappel
Twee dagen later met kidneybonen
Alle twee uitstekend




En nou had ik ook liggen de foto's van

Indiana Fried Chicken

Met rucola stamp


Maar ja, dat héb ik allang gepubliceerd...

Zie hier...