Gele erwtenmeel balletjes
Hierboven het deeg
Recept zie hier, iets scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Koop ze en maak ze voordat ze weer weg zijn!
Gebakken peren
Die bestaan echt
Erg lekker, trouwens
In wat olie of boter wat ui en knof uitbakken, en dan stukjes stoofpeer meebakken, met vel en al
Rauw natuurlijk!
Scheut ketjap erbij en klaar is Kees
Uhh, neem liever niet te zoete ketjap, Ketjap sedang of medja, maar pas op: soms is medja extra dikke of extra zoete
Varianten
Beginnen met blokjes rookspek uit te bakken
Zodra de ketjap erbij zit er stukjes rookworst in warmen
Erg lekker allemaal
En goedkoop en gezond, als je tenminste niet elke dag spek of rookworst eet
Stoofperentaart
Roer 100 gram bloem zacht met 100 gram witte basterdsuiker
Werk er heftig klopend een voor een twee eieren door
Daarna wat limoen-rasp en idem -sap, en wat zout
Daarna 100 gram bloem erdoor werken (eerst zoveel mogelijk voorzichtig erdoor spatelen; zeef de bloem dus boven het mengsel) en een afgestreken theelepeltje bakpoeder
Vet een springvorm in, bestrooi de bodem en de wand met paneermeel
Bekleed de bodem en de wand van de vorm met het deeg en vul met kleine stukjes rauwe stoofpeer (of eventueel harde handpeer)
Bak 45 minuten op 180 graden
Sperzie en gekookt ei
Caribische bonensaus
Nou ja, Caribisch... "Que Pasa" in Wageningen, Caribisch restaurant, had een sausrecept nodig, vandaar dat ik wat verzon
Niks stoofpeer in de Cariben natuurlijk, maar ja, als het maar lekker is...
Kidneybonen uit blik met twee-derde van het vocht ervan aan de kook laten komen, met flink wat stukken stoofpeer, ui, knof, foelie, kruidnagel, komijn, geel mosterdzaad, oregano, een bouillonblokje (kip) en cayenne
Uhh, als er nauwelijks vocht bij die bonen zit, dan meteen al wat kippenbouillon erbij
Maar het moet uiteindelijk niet te nat zijn
Met de staafmixer tot sausdikte pureren
Proeven op p/z, op smaak brengen met gemberstroop en Worcestershire, en er dan nog een flinke scheut cachaça door werken
Serveer bij gegrild vlees of gegrilde vis
Frituren
Stoofpeer i.h.a.
Gewoon in partjes bakken dus, en wat nastoven
Alles met stoofpeer kan ook met kweepeer
Combineert prachtig met spek, gember, sojasaus, mosterd,trasi, gemberwortel, jeneverbessen, foelie, piment, peper van welke soort dan ook, korianderzaad, citroen, iets bitter bier...
En met komijn!
Ik maakte het met komijnekaassaus!
O ja!
Die Wilbrink van de Telegraaf, die maakte het vandaag wel erg bont
Die was zat toen die z'n recept schreef
Hamplappen marineren in sherry (wat voor sherry?), komijn en oregano
Wat is dat voor idiote combinatie?
Daarna, het is nog niet afgelopen, komt er nog bij olijven, amandelen, kappertjes en rozijnen...
What y' been smokin' man?