zondag 6 oktober 2019

Rijst!




Tteok

Met pruikzwam en tofu

Tteok zie hier; iets scrollen

(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Ik bakte de Tteok; op de volgende foto is het gekookt
Recept wat bij die foto hoort is spoorloos
Met kip en tauge, maar wat voor saus het was...

Ook verse tteok kan je beter eerst een tijdje weken

Pruikzwam weken (Monkey head mushroom; zie hier)

Rijstkafolie, ui, knof...

Koreaanse chilivlokken, Koreaanse sojasaus (waar koop je dat spul? Simpel, bij een grote toko in een universiteitsstad, want daar lopen Koreanen rond), Koreaanse sesamolie (niet die hete!), corn syrup (ook Koreaans), soju (Koreaanse rijstwijn)...
Vuur laag, deksel, tijdje sudderen

Paddo's uitknijpen en in stukjes

Pinda-olie, ui, knof...
Uit de pan

Door ei halen waardoor curry (ik gebruikte Nickerie masala)
Pinda-olie, pruikzwam bakken

Tteok erbij warmen
Ui terug




Pandan rijst

Met viskoekjes (Tod mun pla) en snijbonen

Ik maakte trouwens één grote viskoek


Snijbonen in sepjes en een tijdje in koud water leggen

Witte vis hakken met sjalot, knoflookgroen, gember, rode currypasta, maizena, limoensap, palmsuiker, Thaise fish sauce, eigeel

Koekjes vormen

Snijbonen afgieten, droogdeppen, en sauteren in pinda-olie

Garen in garnalenbouillon
Als die kookt rijst erbij

Koekjes bakken




Rijst met Brahmi leaf rice mix

En koolvis en lente-ui

Ik kocht zes verschillende rice mixes, en die bespreek ik een keer samen
Er zit altijd één hoofdbestand in (hier brahmi blad, wat een mooi bittertje geeft), chili, asafoetida, linzenmeel en zout
Altijd olie of ghee, ui, knof...
Dat spul...
Gekookte rijst erin warmen


Surinaamse rijst koken met niet teveel zout

Lente-ui stukjes sauteren in pinda-olie en uit de pan

Pinda-olie, ui, knof...

Rice mix op lager vuur erdoor werken

Vis bakken en de rijst bij de mix warmen




Jasmijnrijst

Met gefrituurde tofu, tauge en pindasaus

Lekkerste pindasaus ooit
Recept uit Vuyk
Zie haar hier


Asemwater maken

Tofublokjes frituren
Nooit willen laten bruinen want dat doen ze niet, ze worden dan enkel kleiner

Tauge blancheren in kippenbouillon
Afscheppen, koud spoelen

Pinda-olie, ui, knof...
Sambal peteh (er staat terasi), assemwater, goela djawa...

Zoveel bouillon als aangegeven staat op het pakje satehpoeder wat u erbij gaat mikken (gebruik niks speciaals maar gewoon Conimex poeder)

Surinaamse rijst koken in die bouillon (wat Vuyk niet doet)

Afgieten en de tofu en de tauge erdoor




Rice flakes

Ik bedoel niet Poha, Flattened rice, maar die dunne driehoekjes, zie hier; je hebt ook vierkante en beide gebruik je voor Drunken noodles, Pad kee mao

Met bimi, tofu en Chinese varkensbouillon


Kook die rice flakes, giet af en werk er wat pinda-olie door

Pinda-olie, ui, knof, pepertje...

Bimisteelstukjes meebaken en wat later de roosjes
Van bimi haal ik altijd het blad eraf

De bouillon maken van een of twee blokjes, en er een kuipje Dense pork bone soup bijdoen
Zie hier en zie de laatste foto (Knor! Hahahahaha!)
Dat is de basis van Hot and sour soup

Alles in die soep

Voor de echte Hot and sour soup gebruik je ook tofu, en daarnaast gedroogde lelieknoppen, Po ku (Chinese shiitake) en muizenoortjes
En flink Szechuan pepers (NB Szechuan peperS, niet Szechuan pepeR!)
Breng op smaak met Chekiang azijn, zwarte rijstazijn