Drie foto's van Brahmi rijst met lente-ui
Zie het recept hier; scroll
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Recepten met ansjovis erin
Kalfsvlees met tonijnsaus
Vitello tonnato
Italië
Marineer kalfsfricandeau, gewikkeld in een doek, 12 uur op een
koele plek in witte wijn met citroensap, met daarin snippers ui,
wortel en bleekselderij, en verder laurier, wat peper, kruidnagel en rozemarijn
Regelmatig draaien
Voeg water toe tot de fricandeau onder staat, en ook wat zout
Geen wijde pan gebruiken; het vlees moet er net inpassen
Breng zo snel mogelijk aan de kook met een deksel op de pan
Laat 30 minuten zacht doorkoken
Laat het vlees afkoelen in de vloeistof
Maak een tapenade-achtige spread van bliktonijn, ansjovis en olijfolie
Serveer plakjes fricandeau met de spread, citroen, olijven,
kappertjes en ontzoute ansjovis uit de pekel
Die suffe Jonas Fluit van de Kookboekenwinkel maakte het op Mangiare ooit met verse rode tonijn
"Wat een rare blubber wordt het..."
Later heeft ze ruzie gekregen met Petra Mossel
Toen viel het duo Jonas en de Walvis uit mekaar...
(En o ja! Over Mangiare gesproken! Zie de fantastische practical joke die ik met ze uithaalde hier!)
Tomaat met Mozzarella
Insalata Caprese
Maar dan met ansjovis
Neem mooie schijven goed rijpe vleestomaat (zonder vocht erin) en leg daar een mooie schijf Mozzarella op die iets kleiner moet zijn dan de tomaat
Strooi er vers gescheurd basilicumblad over, maal er zwarte peper over en sprenkel er olijfolie van de beste soort over
Beleg elke schijf met een sliertje ansjovis
Eieren met truffel en ansjovis
Ansjovisfilets uitlekken (als op olie) en heel even door melk halen om iets te ontzouten
Als op zout: wat langer in de melk
In beide gevallen prakken
Olijfolie, knof, warmen, zachtjes knof uitbakken
Truffel erboven raspen (niet te hoog vuur!)
De ansjovispasta erdoor roeren
Serveer met gebakken eieren
Smaakt ook prima bij pasta met roomsaus
Kadayif kan je prima ook in hartige gerechten gebruiken
Zie een recept hier
Ff scrollen
Pizza bianca
Witte pizza, want zonder tomatensaus
Maak een pizza, enkel belegd met stripjes ansjovis en/of stripjes rode peper die door wat olie gehaald zijn en/of grof zeezout (combineer ansjovis niet met zout!) en/of komijnzaad en/of bacalao
Bak en snijd in puntjes, en eet als borrelhapje
Pizzette bianche
Idem, formaat theeschoteltje
Canapés à l'antiboise
Frankrijk
Voor deze canapés heb je brood nodig wat je het beste zelf kunt maken, omdat het toch niet te vinden is
We praten over dat iets grijzige Franse boerenbrood, maar dan gebakken in een cakevorm
Pain bis
Gebruik dus ongebleekte bloem
Snij de bovenkant van het brood af en de drie andere kanten, om in doorsnede rechthoekig brood over te houden
Snij in sneden en die in driehoeken
Besmeer een kant van de driehoeken licht met boter
Smeer daarover ansjovisboter
Laat een blikje tonijn op olijfolie goed uitlekken en prak het met geraspte Emmentaler, een hardgekookt ei, kapertjes, gehakte bieslook en idem peterselie
Maak er met wat witte wijnazijn en mayonaise een mooie spread van
Meng alles goed
Besmeer er de sneden mee, decoreer met een ruitvormig plakje Emmentaler en daarop een stukje tomaat-buitenkant
Leg er de tomaat juist vóór het serveren op, omdat het vocht ervan de kaas verkleurt
De gepocheerde eieren waren uit het zolderraam gevallen...