Dit is de sereh waarvan ik Javaanse kipsate van heb gemaakt
Mooie dunne
Op het uiteinde een peer aangemaakt kipgehakt etc
Recept komt
Gepocheerde zalm met komkommersaus
Schil komkommer en snijd die in platte plakken
Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat een kwartier liggen
Spoel dan het zout er goed af
Pureer de komkommer en maak er een saus van met mayonaise, p/z, dille en citroensap
Koel
Leg zalmfilets op de bodem van een pan (niet op elkaar) en giet er visbouillon en witte wijn over; de zalm moet net onderstaan
Laat 10 minuten staan
Haal de zalm uit de pan, breng de vloeistof aan de kook en leg de zalm in de pan
Laat een minuut of vijf zacht doorkoken
Laat de zalm snel uitlekken en serveer met de saus
Rode Chefoo druivenwijn
Vanavond maak ik er een Oosterse tomatensaus mee
Zure komkommer
Suriname
Komroekomroe!
Meng gelijke delen azijn en water, en doe er stukjes ui, knof en Madame Jeanette-peper in
Roer er wat zout en wat geraspte palmsuiker door
Marineer hierin schijfjes komkommer enkele uren
Laat uitlekken
Salted leek flower
Gepekelde gepureerde Chinese bieslook
Het wordt gemaakt van Bloeiende Chinese bieslook
Zie hier
(Ff scrollen)
Tzatziki
Griekenland
Rasp komkommer en meng er flink zout door
Laat een kwartier staan, af en toe omscheppend, en knijp het vocht er uit
Spoel goed en knijp weer het vocht er uit
Meng met muntblad en yoghurt of half yoghurt half kwark
Serveer met olijfolie waarin knof op laag vuur is uitgebakken erover, en de knof en zwarte olijven ernaast
De meest dodelijke sambal...
Komkommersalsa
Meng zure room met limoensap en fijn zeezout
Laat een uur staan
Roer regelmatig om
Neem komkommer, liever kleine komkommetjes, nog liever verse augurk
Niet schillen, wel in blokjes
Wat tomatensap erdoor, heel fijn gesneden rode ui, peterselie, jalapeño zonder pitjes en korianderblad.
En fijngewreven komijnzaad (meteen erdoor roeren!) en vers gemalen korianderzaad
Meng vlak voor gebruik
Lekker met tortillachips
De beroemde Shanghai noodles
Zalmsalade
Maak zalm uit blik schoon (vellen, botten, graatjes en ander ongerief)
Rode zalm is het lekkerst, maar ook het duurst
Werk door aardappelsalade, breng op kleur met ketchup
De salade in de vorm van een vis op een schotel leggen en afdekken met plakjes gerookte zalm
Bij het Spoorwegmuseum moest het schubsgewijs bedekt worden met plakjes komkommer, dat was goedkoper
Rechts Shiso, links Pipiche
Ze zijn nu al veel groter natuurlijk
Volgende aflevering kwamkwammersloeg
Zie hier