Appelmoes
Maak ik altijd van rode Jonagold
Blokjes, scheutje water, aan de kook, omhusselen, afgieten, plaatje eronder, heet stoken, laag vuur, deksel...
Grof prakken
Goed koelen
Schitterend loempiasausje
Extra dikke ketjap (Ketjap kental), Sambal peteh, citroensap, gembersiroop, en -cruciaal- ietsje Nuoc mam
(Dit is hieronder, natuurlijk)
Mossel ragoût
Kook mosselen met wat witte wijn, afgieten, kookvocht bewaren, uithalen
Flink boter, ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel (zeer fijn) en prei (behoorlijk fijn)...
Bloem, garen...
Kookvocht (door de fijne zeef), witte wijn...
Op smaak met p/z en room
Mosselen erdoor
Serveer in vol-au-vents bv.
Roomijs met Kahlúa
Het is "makkelijk" van smaak doordat het vol-zoet is
Met Tia Maria is het veel mooier
Subtiel
Ik denk dat Kahlúa mooi bij een Citron givré zal smaken
Ananasjam
Vrij kleine blokjes
500 ananas op 200 geleisuiker (van de soort waarvan je 250 moet gebruiken)
(Van een niet té grote ananas haal je 350 gram schoon)
Enkele uren laten staan, regelmatig omscheppen
Kook, prak grof, kook, prak fijn
Lekker fris
Mangojam
Niet te kleine stukjes
500 schoon op 200 geleisuiker (van de soort...)
(Twee flinke mango's, soort met kleine pit, = 500 schoon)
Uurtje laten staan, regelmatig omscheppen
Zachtjes koken
Grof prakken, sudderen, fijn prakken
Mooie tropische smaak