Gerookte tofu, kerriesaus, broccoli
In navolging van de post over hart van gisteren (een hartige post, hahaha, wat ben ik toch geestig!) vandaag tong
Een revitalisatie van een post uit 2008...
Zie de eerste aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier (alle links hier in een nieuw venster)
Rundertong
Koop een runder- of kalfstong altijd met keelstuk
Hak het keelstuk fijn en trek er bouillon van met alle handel erbij als bij runderbouillon
Schuim af indien nodig
Laat koelen en schep het vet eraf
Zet op met de tong erin en kook gaar in een paar uur
Schuim af indien nodig
De tong is gaar na een uurtje of vier, als makkelijk door de punt geprikt kan worden
Tong ontvellen, vellen aan de hond geven
In schijven gesneden serveren, bv. met Madera saus met rozijnen, de saus gemaakt van de bouillon
Rozijnen weken in de bouillon, roux, bouillon + madera + rozijnen
Zie hoe je snijdt
Rood in ieder geval
Groen eventueel
Afsnijsel bij de rest van het keelstuk
Rundertongrecepten die je voor andere soorten tong ook kan gebruiken
Gekookte tong, koud
Kook rundertong, pel en laat goed koelen.
Serveer op kamertemperatuur in plakken met vinaigrette of met mierikswortelsaus, en met lauwe krieltjes
Smaakt ook prima met gerookte tong; gebruik dan mierikswortelsaus
Tonghamburger
("hamburger")
Zuid-Amerika
Maak beslag van wit maismeel, p/z
Je kan ook half maizena half rood maismeel nemen
Bak in een pannetje formaat schrijf tong een pannenkoek
Leg er snel een schijf tong op, ingesmeerd met pikante saus (laten wij maar sambal gebruiken)
Weer beslag erover, deksel, vuur laag
Als gedraaid kan worden draaien en vuur hoger
Wat ze ook wel doen: twee pannenkoekjes aan een kant bakken, schijf op ene, andere pannenkoek met de ongebakken kant op de schijf
Ook lekker
Gepekelde gerookte tong
Ontzouten, koken
Ach ach ach wat kan ik toch lekker kip stoven...
Kalfstong
Als rundertong, maar korter koken
Maak daar wat fijnere gerechten mee en houd daar bij het koken / bouillon van keelstuk maken rekening mee
Smaakt prima in een Blanquette
Gebonden saus maken van bloem, boter, wat kruiden, de kookbouillon en wat witte wijn
(Kook eventueel de bouillon in en daarna nog even met de wijn)(witte Côtes du Rhône!)
Blokjes tong erdoor
En paddo's!
Serveren als Bouchées à la Reine / Vol au vents
Erg lekker ook: koude plakken met Sauce gribiche!
Zo kwam die kip nog goed terecht
Met snijbonen "à la romaine"
Libanees brood
Tkemali
Lamstong
Als kalfstong koken maar nóg korter
Geen keelstuk gebruiken maar lamsbouillon van een blokje (Turk) of maak zelf lamsbouillon
(Maak dan wat meer, meng de rest met kippenbouillon en maak daarmee paella of fideuá of risotto of pilav!)
Gaat het vel er moeilijk af dan gewoon eraan laten zitten
Geitentong: niet het vel eraan laten zitten!
Snijd het er desnoods af, zeker de bovenkant want die is doornbestendig
In blokjes en met niet teveel saus serveren bij tagliatelle of zo
Met waterkerssaus of kappertjessaus...
Gemaakt van de bouillon natuurlijk
Erg lekker is paars gekookte lamstong, Scarlet lambs tongue, maar dat is 40 jaar geleden en ik ben het recept kwijt.
Vond wel dit recept hier (alle links hier in een nieuw venster)
Varkenstong
Koken tussen lams- en kalfstong in
Al of niet het vel eraf
Erg lekker met sinaasappelsaus
Maak als varkenshart met sinaasappelsaus
Recept zie eergisteren
Mwah...
Kabeljauw-tong
Een stuk of acht tongen per persoon, maar het hangt natuurlijk af van de grootte van de vis, en dat kan fors variëren
Wassen, iets drogen
Door bloem met daarin z/p halen
In reuzel omscheppend sauteren tot goudbruin
Zie de volgende aflevering van deze serie over orgaanvlees en zo hier
Spek, truffel en lente-ui
Heerlijk!
Alsof je dagelijks truffel gebruikt!
Misschien ben ik wel helemaal niet zo geestig
Maar een ding
Dat volk wat culinair kwaakt in de Volkskrant en NRC, bij die lui heb ik nog nooit, never nooit, ook maar het geringste sprankje van humor aangetroffen
Nul relativeringsvermogen dus
Vandaar dat "als ze praten komt er stof uit hun mond"
Volgende week de verkiezing van de Culinaire Drol van het Jaar!
In de race zijn Retteketet, Jonas en de Walvis (Jonas Fluit en Kaat Mossel), Smak, Hahabets, Vreugdeloos, Huivers, Hoepel, Kleinst, Kleuter Woutwijk, Hamersmaak, Broekbaard, Boesje, Tracheotomie, Meneer Watkletstons en Van Urmen
We gaan er ook een postuum weggeven trouwens
De Postuum Opgewarmde Culinaire Drol van het Jaar
Goh! Wie zou dat worden?
Spannend!!
Mechanicus?
Nee! Ik zeg niks!