Chocolatines
Alle foto's bij mij beneden
Vandaag pagina 100 tot 200 van de Grote Kleynst!
Zie de eerste aflevering, de eerste 100 pagina's, hier (alle links hier in een nieuw venster)
Direct na de publicatie van het boek lazen we het volgende in de pers
"Veel beter krijgt u het niet in Nederland. Laat daar geen discussie over bestaan."
NRC Handelsblad
"Reusachtige schatkamer die zonder twijfel een vaste plek gaat innemen op het aanrecht"
Elsevier
Ach! Dus die lui hadden, in een of twee dagen, die 1.000 pagina's doorgenomen?
Is dit nep of is dit geen nep...
Couronnes
Met een boon erin!
Voor de Koning!
Ik schreef er gisteren al wat over
"... dingen die hij nooit heeft geproefd (Horchata bv.)"
Overgepend uit Wiki en zonder verstand van zaken ietsje aangepast...
Tekst uit het boek
In Spanje wordt er [aardamandel] horchata van gemaakt, een melkachtig drankje van gemalen aardamandelen, water en suiker
Tekst Wiki
Horchata (Valenciaans: orxata; Spaans: Horchata) is een Spaans drankje uit de regio Valencia. Het is een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker.
En weer, en dit is Nederland!, geen woord over hoe het smaakt...
Epi
Eerst maar de kletskoek, het gelul
Dat waterkastanje uit Zuid-Oost Azië komt
Dat was hier in de Middeleeuwen volksvoedsel ja!
En dat het uit blik "opmerkelijk fris" smaakt
Lazer op
Dat je uit cassave het blauwzuur weg moet spoelen
20 jaar geleden ja!
Dat de "banaansjalot" (Provencaalse sjalot zeggen beschaafde mensen) een kruising is van sjalot en ui
Lazer op!
Enorm gelul over de kleur van uien en de scherpte
O, dus sneeuwwitte uien zijn niet scherper??
Gerookte knoflook wordt niet gerookt om de houdbaarheid, maar om te voorkomen dat vliegjes er eitje in leggen
"Asafoetida is hars"
Gelul; een extract uit wortels van een Aziatische berenklauw
Hummus balila is met boter
Kletsmajoor
Dat bonen en sperziebonen "als we strikt zijn" wat anders zijn
Lulkoek
Er zij heel veel overgangssoorten
Habichuelas: je eet de jonge kleine tuinboonpeulen samen met de bonen
En normaal in Spanje: je kookt de tuinbonen samen met stukjes peulen
Enorm gelul over wel of niet bakken van sperziebonen
"Nuts!"
Dat betekent kloten, ja...
"variëteiten van de rondbladige [klets] steeneik die eetbaar zijn [klets]. De smaak is te vergelijken met kastanjes [klets]"
Vertel mij Godverdomme niks over steeneik, encina
Ik heb er jaren op gekookt en gestookt
En het enige culinaire ervan is wat gedroogde blaadjes meestoven met stoofpatrijs
Zeggen ze
Dat je pijnboompitten kraakt met een hamer, de rare gek
Dat doe je met een cascapiñones
Zie hier
Ik weet het niet...
Is die Kleijnejan ergens ontsnapt of zo?
Of hep ie ze pilletje niet geslikt?
Albondigas, gehaktballetjes, Spanje, "van HOH gehakt (rund varken)", de onnozele sufferd...
Rund of rund + lam
Wit mosterdzaad (naast geel), gelul
"Toko's hebben veel soorten mosterdzaad", gelul
Dat truffels in conserve geschild worden
Brilletje kopen Otto
"ingevroren truffels in de groothandel"
Lulkoek
Dit heet een Mobylette
"zure kersen [morellen] worden hoegenaamd niet meer aangeboden"
Ik kocht een paar maanden geleden drie kratten...
En trouwens: elke pot kersen en elke kersenjam is gemaakt van morellen (op een uitzondering: "Jam van zwarte kersen")
Kruisbessen: "De groene hebben dunne velletjes [gelul], van de rode zuig je vaak alleen het vruchtvlees op" [gelul]
Vieille prune ontstond in Luxemburg ja, niet in de Périgord
(Op pagina 198 en 199 nog veel meer gelul, maar dat besprak ik al; dat sleepruimen zo groot als olijven zijn, de onnozelaar, en dat ze er in Spanje likeur van stoken, de erbarmelijke luloer)
Verder nog wat?
Ja!!!!
Groene en gele bakbanaan zijn niet dezelfde soort
Domheid over meiknolletjes: het niet weten dat je ze moet karameliseren om smaak te krijgen
Een "onion whistle" dat heet bij normale mensen een Kazoo
Enorm domme indeling van de "bonen"
Die weet niet dat je werkt met bonen, kikkererwten, linzen, tuinbonen, erwten en nog zo wat (lathyrus)
Hoezo trouwens is flatulentie een probleem?
Heerlijk! Scheten laten!! Kraak!!!
Bonen koken: het kookt, koud water erbij, kookt, opnieuw koud water
Zo krijg je ze bloemig
Richting oven
Of gegaarde kastanjes wel of niet in Nederland beschikbaar zijn...
Ik zou zeggen Ga eens bij de Turk kijken
(Uhh, vacuum, en het gaat kapot als je ze uitpakt)
"amandelpoeder is niet zo vaak te krijgen"
Brilletje kopen en naar AH gaan, ja!
Masaman: Massaman
Komt trouwens van Mussulman
"Aiaiai, het blijkt dat niet iedereen het doorheeft: als je geroosterde zonnebloempitjes [dat is weer dat Nederlandes culinaire mongoloïde: pitjes] en pompoenpittem knaagt moet je de hulsjes niet opeten!"
Waar woont die tiepo? In zo'n huis waar mongolen "in de maatschappij terugkeren" of zo?
Dat champignons weinig water opnemen bij het schoonmaken, en dat je dus alle paddestoelen met water kan schoonmaken
Bressekip met morieljes
Ja, maar ook Langres
Melkzwam die "in Catalonië rovellon heet"
Rovelló, ja
Enorm gelul over soorten truffels
"Kool, pastinaak en truffel", de opgewarmde culinaire mummie...
Nooit van gedroogde truffel gehoord trouwens...
"IJs met geflambeerde kersen"
Als je dit maakt zonder kardamom dan ben je een culinaire nul
Volgende aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Prachtig!
Eindelijk zág ik het ook ooit in werkelijkheid, op de markt
"Harry Coverts"
Dat is in de categorie Goldende Liesjes
Schitterend!
In de trein wel of geen tas naast je op de zitting
Ik geen tas natuurlijk, ik heb die op mijn schoot, ik ben geen gefrustreerde puber, maar ja, je wekt toch de indruk in een drukke trein dat je wil dat er iemand naast je komt zitten...
Vooral als je indringend kijkt
Dus!
Geen tas naast je en indringend kijken!
Geen hond komt naast je zitten
En verdomd! Komt er een vent de trein in, iemand waarmee ik enorme ruzie heb gehad (oplichten van veel mensen met zogenaamde computer onderhoud contracten)
En die vent, dat was een hele stevige kerel, 10 jaar jonger dan ik, verdomd, komt ie de trein in, bijna onherkenbaar! Een met stokken schuifelend wrak, kilo's afgevallen...
Wat denk je dan?
Dat je dat niemand gunt
Maar toch...
Tsja