Kaukasische sambal zeg maar
De Russische keuken
We hadden al een min of meer Russisch etentje laatst, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en de foto's van vandaag zijn de inkopen bij de Russische winkel daarvoor en voor andere culinaire oprispingen
Toevallig kreeg ik zowat tegelijkertijd drie Russische kookboeken
The Food and Cooking of Russia (Penguin 1982)
De Nieuwe Russische Keuken (Brussel 1977)
Prijatnogo Appetita! (Rotterdam 2005; Nederlandstalig)
Die gaan we bespreken
Eerder besprak ik hier Russisch Kochen, een werkelijk heel erg aardig boek uit 1993
Uhh, ik besprak de Nederlandse editie, Kookkunst uit Rusland, maar in Osnabrück vond ik het origineel
Chocolaatjes
Schitterend!
The Food and Cooking of Russia
1982, dus er is sprake van "a kitchen bible bij Soviet home cooks" (over het Russische kookboek "Gift to Young Housewives")
Vreemde ingrediënten
Maanzaadolie ("om vis in te bakken"), kalmoes
(Ik controleerde nog even of ik die maanzaadolie niet heb, maar nee)
(Zag wel aan mijn aandacht ontsnapte Nigella olie)
Wat vreemde opmerkingen
Dat fenegriek een van de belangrijkste ingrediënten in curry is Wat doet curry trouwens in Rusland?
Dat in Italië 2000 jaar geleden pasta in opkomst was
"Dutch cabbage" Groene kool lijkt me
Dingen die ik met plezier tegenkwam
Adzhika
Khmeli suneli
Dingen die ik begrijp
Een recept met pruimen en azijn
Dat is natuurlijk officieel met Tkemali
Dat maak je met die groene pruimpjes van de Turk
Vreemd
Boter, bloem, melk...
Bij gehakt, met kruiden, ui, wodka en ei
Blender tot schuim, eventueel met wat water
Lepels in zacht bubbelende bouillon laten vallen
Champignons hakken
Z/p, geperste knof, uiensap(...)
Bord als gewicht, enkele uren
Olie, citroensap, kruiden
Felix Wilbrink had het er ook over:
Bladeren van zwarte bessen in stoverij
Pel'meni
Rund, varken en eland
"The rest of the pel'meni are deep frozen in goatskin bags in the snow"
Gedroogd gerookt rundvlees met knof
Gaan we wat maken?
Jawel!
Sardien- of haringboter
Met melk, appel, nootmuskaat
En boter dan dus
Boter met gerookte vis
Gekookt eigeel, citroensap, p/z
Shchi
Zie hier
Ik heb in die drie boeken zoveel recepten gezien dat ik die eerst eens naast elkaar ga leggen
Lamsstoofvlees met Tkemali (die "pruimen + azijn")
Met ook ui [en knof!], peper, tomatenpuree en "potatoes or chestnuts"
Dumplings van boekweitmeel, knof en gist
Varkensvlees gestoofd in witte wijn
Met een saus van enorm veel gestampte knof in kippenbouillon
Kip met griotten en rozijnen
Maar ja, waar halen we die griotten...
Aardappelpuree, gebakken met zure room, verse kaas, ui [en knof!] en karwij
Russische latkes
Gemarineerde paddo's
Koken met zout
Potten
Water met wijn inkoken, z/p laurier, kruidnagel en dille
Koelen en over de paddo's
Gerstpannekoeken
Melk, boter, gist, ei, suiker, zout, zure room (erover)
Gedroogde kersen
Prijatnogo Appetita!
Smakelijke recepten met citaten uit de Russische literatuur
Die citaten (bij elk recept) zijn wel aardig, en er staan aardige bladzijden in over Russische schrijvers en dichters, maar het hele boek is erg opgeblazen, en iedereen die eraan meewerkt heet Dubois, tot en met de uitgeverij
Duur op Boekwinkeltjes, maar ik vond het voor nop op marktplaats
Over Tolstoj, en de fouten zijn niet van mij: "...zijn maaltijden durfden te bereidden. Uiteindelijk werden ook twee van zijn dochters ook vegetariër"
"Kavalerie"
Platonov Nabokov noemen
Dat soort tekst
Kletsrecepten zoals zuurdesem maken met gist
Geklets zoals "Lapsja [lapsha ja] is Russische macaroni"
Dat is soep met pasta
Enkele pagina's over het Cyrillisch alfabet, lazer op
Plov (pilav) met reuzel gemaakt
Ingrediënten: omoefilet, gebakken steurgraten, kvas, hazelhoenderfilet, sprotfilet (vers dan dus), een moot steur, 1 kg rendiervlees, gegiste merriemelk, 1½ kg berenvlees
Zure room: smetana, ja (later heet het in ene kookroom)
"Zuid-Russische bietensalade"
Zonder bieten...
"Perlovka of gort"
Perlovka is parelgort, ja
Gaan we wat maken?
Jawel, maar enkel na zeer goede controle in andere boeken
Borsjtsj
Maar met ook witte kool
Suggestie van de familie Dubois: runderpoulet, runderbouillon, laurier, tomatenpuree, ui, knof, wortel, dille, peterselie, azijn, kruidnagel, peperbolletjes, smetana
Zalm met zuurkool
Ja, dat kennen we van elders
Maar nu met bospaddestoelen, visbouillon, ui, paprikapoeder, dillezaad, smetana
Aardappelkoeken
Aardappel, bloem, ui [en knof!], ei, peterselie, p/z
Enorrum lekkere mayo met olijfolie
Romig, sauzig, maar dat schreef ik al eerder
De Nieuwe Russische Keuken
Helemaal geen slecht boek, maar ik las het als derde, vierde in feite, en wat recepten betreft voegt het dan niks toe.
Uhh, het is het oudste boek van de drie, dus weinig verwijt
Nou ja, er staat af en toe ook wel een erg oninteressant gerecht in
"Lam met groenten en aardappelen"
De taal (uitgave Brussel) is ook vaak wat raar
"Selderie-slierten"
"1 aftreksel van krab of garnalen, dat men verkrijgt door deze te mixen"
"350 gram klopstuk van goede kwaliteit"
"sinas-likeur"
Wat fouten ook
ogurki: ogórki
Russische erwtensoep met Emmentaler, kweenie...
Smetana
We hadden vandaag een heel aardige proeverij
Het verschil proeven tussen tamme en wilde eend
Ik zeg altijd "Tamme eend is een soort gans; heeft niks met wilde eend te maken"
Proeven hoe spek, gebakken met truffel, enorm lekker wordt
Truffelsmaak trekt in vet...
Plakjes uit de frituur van
* Tajer
* Cassave
* Rode biet
* Zoete aardappel
* Wortel
* Bakbanaan
Met die Russische mayo en met Heinz piccalilly
Mooi hoe bv. volwassenen de cassave wat bitter vinden, maar de kinderen vinden het lekker
Queso manchego met membrillo
Mangistan
Hanneketaart
Later foto's en recepten en zo...
Gedroogde meidoorn
(Uhh, nou moet ik nog wat tekst verzinnen want ik heb nog een foto van een Russisch product over, en die moet ik nog kwijt...)
(Pom pom...)
O ja!
Ik ga De Geschiedenis van Saïdjah en Adinda herschrijven voor kinderen
Als interactieve PDF
Dat je dus leest "Saïdjah's vader had een buffel waarmee hij zijn land bewerkte"
Heb er zin in!
Niet makkelijk
"Op de punt der schede was een plaatje zilver"
Dit is die "pruimen met azijn"
Saus van zure pruimen dus
Tkemali
Ik kreeg dat boek Over Rot
Ik had liever een simpel flesje wijn gehad, maar goed
Wat een gekunsteld gedoe allemaal, Jezus...
"Zet het in je fermentatie cabine"
Wat een gehypte shit allemaal...
Ik heb geen tijd voor die flauwekul, ik moet nog talloze soorten gevogelte braden en talloze soorten vissen bakken en zo
En onderwijl koop ik mijn gefermenteerde producten wel bij de vakman
In dat boek worden honderden fermentatietechnieken van over de hele wereld behandeld
Als je naar één klassieke fermentator loopt, dan heeft die een familie achter zich van eeuwen datzelfde product maken
En deze kwaker gaat ons vertellen hoe het moet als ie een keer voor de popi cider heeft gemaakt?
Ik heb trouwens ook een fermentatiecabine!
In mijn eigen pens!
Die Baudet ligt nog steeds klaar voor Poetin
Maar Poetin komt maar niet
Die roept плоская попа!