Omelet met aardappelen en kaas
En met prei in rode wijn
Poireaux au vin rouge
"100 Kaasgerechten"
Wittop Koning
1926
Aangepast, en het is ex die prei
Vingers prei in boter sauteren met ui, knof en peterselie
Pannetje, rode wijn, Bouquet garni, p/s, tijm, laurier
Langzaam aan de kook
De prei er een half uur in laten sudderen
Vergelijk met Lamproie à la bordelaise
Of met Baskische gekookte preitjes
Aardappelblokjes kort koken met zout
Afgieten, droog dampen
Boter, opbakken, uit de pan
Olijfolie, ui, knof...
Eieren mengen met melk, p/z, geraspte kaas (moest gruyère zijn maar ik gebruikte Pecorino romano), bieslook
Aardappelblokjes erdoor
Omelet bakken bij de olijfolie ui knof
Niet echt als omelet bakken, maar werken met een plaatje en een deksel
Je kan het ook mooi laten souffleren in de oven
En serveren met de prei dus
Die ziet er niet uit zolang je de buitenste rok er niet hebt afgehaald
Gegratineerde puree
Bij rundertong met champignons, en maderasaus met rozijnen
Twee keelstukken op één tong grof hakken en er een mooie bouillon van trekken
Begin met boter, soepgroenten (wortel prei ui knof peterselie en selderij)...
Water, laurier, peperbolletjes, tijm
Lang en heel erg zacht trekken
Afgieten, koelen, ontvetten, wat inkoken of een runderblokje erbij of zo
De tong er lang en heel langzaam in koken
10 uur nét tegen de kook aan
Week gele rozijnen in madera
Koel, pel en maak schoon
Puree maken met volle melk, boter, nootmuskaat, zout en Muntok peper (wit dus)
Vette ovenschotel
Spul erin
Vetspuit erover
Paneermeel
Vetspuit (voorzichtig dat je het paneermeel niet wegspuit)
Kleine champignons in boter bakken
Uit de pan
Flink boter...
Sjalot, knof, peterselie...
Bloem...
Tongbouillon en (deels? de rozijnen)madera...
Room, champignons, rozijnen, p/z
Warm tongschijven in de saus
Eén tong, twee keelstuk
(Waarom op de ónderkant van de snijplank??)
Gestoofde aardappelen
Met kip, shishito, tomaat en Thaise rode currypoeder
Poeder dus
Maak kippenbouillon
Sauteer grof gesneden shishito in pindaolie
Uit de pan
Shishito zie hier en koop ze bij Westland Peppers; kost geen ruk
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Maak aardappelblokjes
Bedenk dat ze moeten garen in een saus
Pindaolie, sjalot, knof, laos...
De curry erbij en wat kaneel en wat vers gemalen korianderzaad en Daoen djeroek poeroet (Kaffir lime blad)
De kip erin aanbraden
(Kipdijfilets)
De aardappelblokjes erbij, kippenbouillon, garen
Tegen het eind wat tomatenpuree erdoor, en wat stukjes rode paprika
Tomatenstukjes erin warmen (halve kerstomaat) en de shishito
Op smaak met Thaise Fish sauce
Gebakken aardappelen
Met pikante tomatensaus met gerookte haring en djumblé
En met garnalen
Djumblé, djoumgblé: poeder van gedroogde okra
Koop hier
De saus hoort pikant te zijn, en gestoofd met gerookte vis
Mooie sterke smaak
Wel ietsje acquired taste
Niks aardappelen natuurlijk daarginds, maar fufu
(Maar het was wel lekker!)
Olijfolie, ui, knof, rawit...
Tomatenprut, groene kruiden...
Stukjes gerookte haring meestoven een tijdje (zorg dus dat de saus goed vloeibaar is; kippenbouillon!)
Aardappelschijven koken
Jumblé erdoor...
Proef
Aardappel bakken...
Garnalen bakken...
Ik heb het in twee porties gegeten
Eerst met aardappel
Twee dagen later met kidneybonen
Alle twee uitstekend
En nou had ik ook liggen de foto's van
Indiana Fried Chicken
Met rucola stamp
Maar ja, dat héb ik allang gepubliceerd...
Zie hier...