donderdag 10 oktober 2019
Gekookt!
Spaanse tosti
Het is ff wenne, maar slecht is het niet
Casinobrood, ham, kaas, brood
Tussen twee snijplanken goed pletten
Door goed geklopt ei halen
Bakken in olijfolie
Mozzarella niet in carrozza maar in carro zeg maar
Tosti Beng!
Beleg de tosti met belegen Beemster en met knoflooksalami (vleeswarentent op de markt)
Brood van buiten flink beboteren
In een tosti ijzer bakken
Serveren met pikante tomatensalsa
Ansjovis anders
Dit is iets tussen ansjovis uit de olie en ansjovis uit het zuur (boquerones) in
Ansjovis uit olie uitlekken en een half uur in melk leggen
Uitlekken
Een half uur in witte wijnazijn leggen waarin al een tijdje Provençaalse kruiden en chilivlokken trokken (dat rijmt!)
Uitlekken en serveren met Crème fraîche (dat schrijf ik al jaaaaren als fraiche... Ik leer het niet....)
Paprikasoep
Foto van de soep onvindbaar
Ja, je kookt heel erg lekker en dan vergeet je dat...
Olijfolie, ringetjes puntpaprika sauteren, uit de pan
Die foto had ik nog wel
Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Ajvar (Turkse paprikapuree, zoete soort nu)...
Zoet paprikapoeder (of pikant)...
Kippenbouillon, witte wijn...
Wat inkoken
Proef op p/z
Mooi maken met room
Gebruik nooit Crème fraîche! Het zuur ervan past niet bij deze soep
(Ik ga het nog wel eens proberen met zure room erin bij het serveren)
Serveer met mooie stok
Opleukpizza
Goedkope Pizza Margarita, voorgebakken, diepvries
Ontdooien
Olijfolie, ui, knof, pepertje...
Van het vuur af zwarte olijven in stukjes erdoor (droge soort), gedroogde tomaat uit de olie, stukjes knoflooksalami
Op die pizza en die bakken op een gaatjesplaat
Kan ook met sardien, rauw ei, you name it
Buchteln mit Zwetschen
Meet af: 250 volle melk (wordt lauw gebruikt), 100 suiker, 70 boter (kamertemp!)
600 bloem, deuk, gist (1 zakje), 1 theelepel suiker van de afgemeten hoeveelheid, iets lauwe melk van de afgemeten..., bloem erover, half uur
16 kwetsen ontpitten
Deeg kneden met de melk, boter, suiker, zout, rasp van een bio citroen en twee eieren
Half uur rijzen
Wat kneden
16 porties
Balletje om elke kwets, en aan de onderkant heel goed dicht plakken!
Half uur rijzen (rijst niet veel) en de oven op 170°
Met (extra) gesmolten boter insmeren
Bakpapier, oven, half uur
Roomijs met pruimen-coulis
Reine Victoria
Pruimen ontpitten en blenden met (250 pruimen:) 20 gram acacia honing en zoveel water als nodig voor een redelijke dikte
Koelen
Lekkere vijgen
Serveer ze met 1 deel Crème fraîche op 2 delen magere kwark
Maar probeer ook eens uit 1 deel zure room op 2 gewone kwark
Kersen op...
Ik heb dit jaar niet zoveel ingemaakt, enkel kersen op cachaça en op Hannapier
Na drie maanden (regelmatig even op zijn kop houden die potten):
Cachaça, kersen met pit
De drank ach...
De kersen mooi van smaak en mooi stevig
Cachaça, kersen zonder pit
Kersen slap
Drank erg mooi
Hannapier, kersen met pit
Kersen stevig en mooi, weer
De drank mager
Hannapier, kersen zonder pit
De kersen mooi en zacht(!) van smaak
En de drank ook nog best mooi ook!