donderdag 5 september 2019

Soy




Ik heb ze eens naast mekaar gezet...



Soy

Vlnr


Light soy (China)
Dark soy (China)
Light soy gebruik je in de keuken, Dark soy (gekruid) op de eettafel

Thin soy
Vietnamese Light soy zeg maar
Ik vind die lekkerder, frisser

Shoyu, Japan
Niet de beste...
Tamari
Shoyu: sojabonen en tarwe; tamari: enkel sojabonen

Koreaanse soy
Mooi spul; als Light soy maar fijner (behoorlijk anders dan die Thin soy)

Phillipijnse soy
Als dark soy, maar met minder maar wel sterkere kruiden, zo komt het over

Ketjap asin
Ketjap manis
Maleise ketjap manis
Die Maleise is apart gekruid, zeg maar




Nu even de ketjap soorten naast mekaar

Vlnr


Manis

Medja
Tussenin
Dit is weer "voor op tafel"

Asin

Kental
Extra dikke

Pedas
Pikant




Ketjap manis

Het is herhaling, maar ik wil het naast mekaar zien


Maleis

Hot
Want dat is dus hete Ketjap manis

Kental

Manis

Medja




Shoyu plus

Dat is ook een aparte categorie



Met schaafsel van gedroogde witte tonijn
(Skipjack; bonito)

Met shiitake

Met diverse citrusvruchten

Met kombu



De Telegraaf is niet meer wat het geweest is...