maandag 23 september 2019

India



En dus producten van daar
Ponni rijst gebruik je dóór een curry, niet náást een curry



Fuchka


Dat is een snack, een in de frituur opgeblazen rondje griesmeel deeg, eventueel met wat rijstmeel erdoor (krokanter)
Een hol balletje wordt dat
Noord-Oost India, Bengalen

Zie hier hoe je ze maakt, en hier hoe je ze vult en eet
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Gol gappa in Noord-India, Pani puri in het westen en zuiden

Vulling: puree van aardappel en gele spliterwten, plus ui, koriander, groene pepers en gekookt ei

Dan giet je er wat asemwater in (kan zuur, kan zoetzuur), waardoorheen Bitnoon (zwart zwavelzout) en masala
Of je doopt het in dat asemwater

Chopoti (en dat is niet Chapati) is qua smaak vergelijkbaar
Hetzelfde deeg, maar met flink asemwater erdoorheen, en gebrokkelde Fuchka erover
Tomaat en komkommer erbij



Nog niet geproefd
Meestal met kip gegeten
Als het me bevalt dan ga ik het zelf eens maken


Roti in Californië

Daarover las ik in de Washington Post

Heel populair bij truckers


Verkocht vanuit foodtrucks

Paratha is het eigenlijk meer

Groentenmix erin met gember bijvoorbeeld, linzen ernaast
Raita erbij, ingemaakte ui, een klont boter...

Ook veel gegeten in die tenten: kikkererwten in tomatensaus

Punjabi cuisine

Meestal vegetarisch (veel truckers zijn Indiërs), maar wel vette hap
Sterk ingekookte tomatensaus, met flink room erdoor...
Fors gekruid, dat ook

Die tenten, Dhaba's, beginnen ook populair te worden bij families op een uit'je, en 's avonds laat komen er studenten op retour van een feest
Ook eten meenemen natuurlijk



Bak er eens witte vis in...


Aardappelen op zijn India's in Londen


Gebakken of gestoomd
(Gebakken: in zijn geheel in de oven, na stomen)
(Wat invetten)
(Mosterd olie!)

Met erover bacon kaantjes, lente-ui, en/of van die goedkope vierkante kaasplakjes (Packaged cheese, American cheese)

Maar ook pepers, ui en gember

En niet te vergeten Chaat masala, masala voor op chaat = hapjes
Amchur (poeder van zure onrijpe mango), komijn, "zwarte komijn" (nigella), "zwart zout" (Kala namak), cayenne en zwarte peper

Dat spul (pepers ui gember chaat) werk je door zure room



Dit ben ik aan het proeven allemaal
Commentaar komt
Olie, ui, knof...
Dat spul erdoor...
Gekookte rijst erdoor


Bhatti da murgh

Gegrilde kip met kruiden

India dus


Kippenpoten marineren in yoghurt

Met geperste knof, gembersiroop, en gemalen kruiden

Grillen daarna, met dezelfde kruiden ongemalen, enkel grof gebroken, erover

Maak die yoghurt met die knof etc., en wat witte wijnazijn (hoort met kokos- of suikerriet-azijn), garam masala, wat zout en die gemalen kruiden: zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat (bij het grillen gebruik je foelie), venkelzaad, kardamom, komijn, koriander(-zaad dan dus), chilivlokken
Twee uur (zonder de kip!) op een koele plek laten staan, regelmatig omroeren

Prepareer de poten
Ontvel
Kraak ze (gewricht in de verkeerde richting buigen)
Op verschillende plekken insnijden in de lengte

Zes uur de kip erin marineren op een koele plek
Regelmatig draaien

Gril of BBQ, met dezelfde kruiden, maar dan dus grof, in de vijzel gestoten, erover



Sona masuri lijkt sushi of risotto rijst, maar is het niet
Je leest er dikwijls kletspraat over
Is stevig kokend
Ideaal náást (ipv erdoor) curry




Ik was bij een Italiaan, ik denk Laat ik het simpel houden gezien het soort tent, ze hadden Wiener schnitzel, hoe heet het in het Italiaans, ik zeg Is dat van kalf of van varken?, zegt die vent Dat weet ik niet dus dan kunt u beter wat anders nemen

Ja, zegt m'n vriendin; Een curry hier aan de overkant

Ik vroeg Rien van Iersel hiernaar, voormalig chef patron van La Provençe in Zaltbommel
Hij zegt Je neemt kalfsvlees en hij denkt dat je dan zal roepen Het is varkensvlees!

Bij Rien zat je naast Timmer of Duisenberg of zo
Maar die zaten er niet met relaties maar met familie en vrienden

Ik had er mijn eigen wijn in de kelder
CRF Reserva, de allerbeste Portugese rode wijn
Bestaat niet meer
Is tegenwoordig een brandy merk

Gelakte kurk
Als dat eraf was gewerkt dan leek het of er iemand met open tering over de tafel had staan hoesten