Rijst met doperwten
En in sauternes gestoofde kotelet
Heel veel grote knoftenen pellen, blancheren, koudspoelen, en dat blancheren nog twee keer herhalen
Varkensbouillon maken (blokje uit de Poolse winkel of bij de betere toko)
Laat koelen
Halskoteletten (een-ribs, in het Engels bone-in chops, dus geen gezaagde troep uit de super) bruinen in reuzel
Uit de pan
Boter, sjalot, peterselie...
Varkensbouillon erin en fors sauternes (op één kotelet 1/4 fles)
Op heel laag vuur gaar stoven (ik bedoel: is heel snel gaar, wordt dan taai en daarna, 1,5 uur of zo, weer mooi mals) met de knof erbij
Die rijst met doperwten is geen echte Risi e bisi, want daar zit puree van de peulen doorheen
Rijst koken, en als het bijna gaar is diepvriesdoperwten erbij
Tteok
Met gerookte zalm, champignons en garnalensaus
Tteok: zie de meest simpele vorm hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Verse tteok een uur weken
Regelmatig omroeren
Afgieten
Droogdeppen
Frituren op 160°
Na even eruit, iets koelen, ze uit elkaar trekken en weer terug (dan gaan ze niet meer plakken)
Zie op de foto hieronder hoe ze moeten worden (ze worden niet eerst gekookt!)
Warm ze kort voor gebruik in de frituur
Blokjes gerookte zalm sauteren in hete boter en uit de pan
Stukken champignonhoeden in boter sauteren en uit de pan
Rijstkaf-olie, ui, knof, Koreaanse rode pepervlokken (gochugaru)...
Gehakte champignonstelen erbij...
Garnalenbouillon...
Proef
De saus wat binden
Er de zalm en de champignons in opwarmen
De tteok warmen
Rijst gekookt met Alligator pepper
Met kip in witbier-beslag gefrituurd, en soepgroentensaus
Alligator pepper zie hier
Familie van de paradijskorrel, dus van de gember
Veel Afrika vandaag
Ik was namelijk hier
Kook kipdijfilets in kippenbouillon driekwart gaar
Snij de stukken in tweeën of in drieën (zie de foto)
Olijfolie, ui, knof, flink soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterselie)...
De kippenbouillon erin, inkoken en garen (binden?)
Kook rijst met vers gevijzelde Alligator pepper en met zwarte peper
Dit is Afrikaans, en dus gebruikte ik "Rode penja peper" (= zwarte penja peper, zie hier)
Maak beslag met het bier, bloem, ei, p/z
Kip erdoor en frituren
Rijst met furikake
En gefrituurd spiegelei en sugar snaps
Furikake zie hier
Snaps kopje kontje en een half uur in koud water
Afgieten, deppen, sauteren in neutrale olie en uit de pan
Neutrale olie, ui, knof, pepertje...
Snaps erbij en runderbouillon...
Rijst koken
Eieren een voor een op een bord breken en als "spiegelei" in de frituur schuiven
Dat is Surinaams, net als "in zijn geheel" gefrituurde eieren (uit een opscheplepel erin laten zakken)
Het resultaat is compleet anders, en ziet er uiterst vreemd uit, maar is erg lekker!
De rijst serveren met furikake erover
Ik maakte met m'n stomme kop de foto vóórdat ik er dat spul over deed...)
Rijst gekookt met garnalenpoeder
Met gegrilde garnalen, bimi, en pindasaus met kokos
Garnalenpoeder: West-Afrikaanse gemalen gedroogd/gerookte garnalen
Maak santen
Pindaolie, ui. knof, rawit, laos...
Pindakaas...
Hou het dun want de santen bindt enorm
Santen erbij dus
Te dik: melk (geen water!)
Proef op Ketjap manis en citroensap
Kook rijst met garnalenpoeder
Het water moet wat te sterk smaken, dan wordt het net goed
Flink zout!
Pindaolie, bimi steelstukjes...
Bimi bloemstukjes...
Iets bouillon...
Garnalen op de bakplaat of zo
Serveer met Sambal peteh