dinsdag 10 september 2019

Rijst!




Rijst met doperwten

En in sauternes gestoofde kotelet


Heel veel grote knoftenen pellen, blancheren, koudspoelen, en dat blancheren nog twee keer herhalen

Varkensbouillon maken (blokje uit de Poolse winkel of bij de betere toko)

Laat koelen

Halskoteletten (een-ribs, in het Engels bone-in chops, dus geen gezaagde troep uit de super) bruinen in reuzel

Uit de pan

Boter, sjalot, peterselie...

Varkensbouillon erin en fors sauternes (op één kotelet 1/4 fles)

Op heel laag vuur gaar stoven (ik bedoel: is heel snel gaar, wordt dan taai en daarna, 1,5 uur of zo, weer mooi mals) met de knof erbij

Die rijst met doperwten is geen echte Risi e bisi, want daar zit puree van de peulen doorheen

Rijst koken, en als het bijna gaar is diepvriesdoperwten erbij




Tteok

Met gerookte zalm, champignons en garnalensaus

Tteok: zie de meest simpele vorm hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Verse tteok een uur weken
Regelmatig omroeren
Afgieten
Droogdeppen
Frituren op 160°
Na even eruit, iets koelen, ze uit elkaar trekken en weer terug (dan gaan ze niet meer plakken)
Zie op de foto hieronder hoe ze moeten worden (ze worden niet eerst gekookt!)
Warm ze kort voor gebruik in de frituur

Blokjes gerookte zalm sauteren in hete boter en uit de pan

Stukken champignonhoeden in boter sauteren en uit de pan

Rijstkaf-olie, ui, knof, Koreaanse rode pepervlokken (gochugaru)...
Gehakte champignonstelen erbij...
Garnalenbouillon...
Proef

De saus wat binden
Er de zalm en de champignons in opwarmen
De tteok warmen




Rijst gekookt met Alligator pepper

Met kip in witbier-beslag gefrituurd, en soepgroentensaus

Alligator pepper zie hier
Familie van de paradijskorrel, dus van de gember

Veel Afrika vandaag
Ik was namelijk hier


Kook kipdijfilets in kippenbouillon driekwart gaar

Snij de stukken in tweeën of in drieën (zie de foto)

Olijfolie, ui, knof, flink soepgroenten (prei, wortel, selderijblad, peterselie)...

De kippenbouillon erin, inkoken en garen (binden?)

Kook rijst met vers gevijzelde Alligator pepper en met zwarte peper
Dit is Afrikaans, en dus gebruikte ik "Rode penja peper" (= zwarte penja peper, zie hier)

Maak beslag met het bier, bloem, ei, p/z

Kip erdoor en frituren




Rijst met furikake

En gefrituurd spiegelei en sugar snaps

Furikake zie hier


Snaps kopje kontje en een half uur in koud water

Afgieten, deppen, sauteren in neutrale olie en uit de pan

Neutrale olie, ui, knof, pepertje...

Snaps erbij en runderbouillon...

Rijst koken

Eieren een voor een op een bord breken en als "spiegelei" in de frituur schuiven
Dat is Surinaams, net als "in zijn geheel" gefrituurde eieren (uit een opscheplepel erin laten zakken)
Het resultaat is compleet anders, en ziet er uiterst vreemd uit, maar is erg lekker!

De rijst serveren met furikake erover

Ik maakte met m'n stomme kop de foto vóórdat ik er dat spul over deed...)




Rijst gekookt met garnalenpoeder

Met gegrilde garnalen, bimi, en pindasaus met kokos

Garnalenpoeder: West-Afrikaanse gemalen gedroogd/gerookte garnalen


Maak santen

Pindaolie, ui. knof, rawit, laos...
Pindakaas...
Hou het dun want de santen bindt enorm

Santen erbij dus
Te dik: melk (geen water!)
Proef op Ketjap manis en citroensap

Kook rijst met garnalenpoeder
Het water moet wat te sterk smaken, dan wordt het net goed
Flink zout!

Pindaolie, bimi steelstukjes...
Bimi bloemstukjes...
Iets bouillon...

Garnalen op de bakplaat of zo

Serveer met Sambal peteh