Ik heb ze eens naast mekaar gezet...
Soy
Vlnr
Light soy (China)
Dark soy (China)
Light soy gebruik je in de keuken, Dark soy (gekruid) op de eettafel
Thin soy
Vietnamese Light soy zeg maar
Ik vind die lekkerder, frisser
Shoyu, Japan
Niet de beste...
Tamari
Shoyu: sojabonen en tarwe; tamari: enkel sojabonen
Koreaanse soy
Mooi spul; als Light soy maar fijner (behoorlijk anders dan die Thin soy)
Phillipijnse soy
Als dark soy, maar met minder maar wel sterkere kruiden, zo komt het over
Ketjap asin
Ketjap manis
Maleise ketjap manis
Die Maleise is apart gekruid, zeg maar
Nu even de ketjap soorten naast mekaar
Vlnr
Manis
Medja
Tussenin
Dit is weer "voor op tafel"
Asin
Kental
Extra dikke
Pedas
Pikant
Ketjap manis
Het is herhaling, maar ik wil het naast mekaar zien
Maleis
Hot
Want dat is dus hete Ketjap manis
Kental
Manis
Medja
Shoyu plus
Dat is ook een aparte categorie
Met schaafsel van gedroogde witte tonijn
(Skipjack; bonito)
Met shiitake
Met diverse citrusvruchten
Met kombu
De Telegraaf is niet meer wat het geweest is...