vrijdag 7 september 2018
Rijst!
Panir ema datshi
Panir met pepers
Bhutan
Met Chura
Geplette rijst
Zie hierboven en zie Wiki hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
De rijst spoelen en uitlekken
Tegen het einde van de bereiding doe je het erbij en je laat het een minuut meekoken
Aubergine in schijven
Droog bakken
Koelen
Door de bloem en in olie bakken
(Gebruik liefst Garden eggs, die witte bolle)
Ghee, ui, knof...
Flink pepers erbij (ik gebruikte oranje lomboks) zonder zaad en zaadlijsten (dus dan wel flink pepers)...
Kippenbouillon...
Panir blokjes erbij...
Aubergine erbij...
Chura een minuut meekoken dus
Sate lilit met kip
Met jasmijnrijst
En wortel en sambalsaus
Neem dunne serehstengels, ik bedoel vooral: met een smal vlezig gedeelte
Buitenste blad eraf
Lengte eventueel aanpassen aan je grilpan, wat voor de BBQ natuurlijk niet nodig is
Kipgehakt aanmaken met knof, versgemalen korianderzaad, vers fijngewreven komijnzaad, peper, zout
Als het slap is rijstebloem erdoor werken
Rijst koken
Kontje van een serehstengel af en het dikkere deel in de lengte vier maal insnijden
Meteen het gehakt eromheen kneden
Pindaolie, ui, wortelschijven...
Wat vloeistof, wortel garen
Uit de pan
Ui versauzen met Sambal peteh
Sate grillen
Wortel in de saus warmen
Zie Sate lilit hier
Pandan rijst
Met garnalen en lente-ui en rode chilipasta
Pindaolie, ui, knof...
Rode chilipasta...
Santen, Fish sauce, palmsuiker...
Pindakaas...
Proef op zout en gebruik eventueel Thin soy
Proef: moet er limoensap bij?
Kook de rijst
Sauteer de lente-ui
Gril de garnalen
Lente-ui door de saus en klaar is Pol Pot
Nasi goreng
Met tofu, ei en tauge
Zie hier
Amerikaanse of Surinaamse rijst koken, afgieten, uitspreiden en koelen en drogen (dus niet koudspoelen!)
Nasikruiden, betere soort, bv. Surinaamse (Chan's!), met ietsje water weken
Bak een "platte omelet" van enkel ei met wat zout
Oprollen, reepjes snijden
Plakken tofu door bloem en in pindaolie bruinen
In blokjes snijden
Tauge blancheren
Pindaolie, flink plakjes trasi...
Prak de trasi
Ui en knof en laos...
Fijne soepgroenten...
De nasikruiden
Op hoog vuur ietsje droog koken
Rijst erin "bakken"
Tauge en ei en tofu erdoor
Serveer met verschillende sambals
Rijstpasta
Met rundergehakt, doperwten en XO saus
XO saus zie hier
(De foto klopt niet; zie onder)
(Je koopt het verpakt als een duur parfum, dus niet schrikken van de prijs)
Kook de rijstpasta, afgieten, koelen met wat olie erdoor
Rundergehakt marineren met oestersaus en 1 op 1 sesamolie
Minstens 20 minuten
Prak regelmatig door
Maak de XO saus aan: 2 delen, een deel Light soy, 1 deel geraspte Chinese rietsuiker (echt veel lekkerder dan gewone)
Wok, pindaolie, ei geklopt met versgemalen knofvlokken, roerei, uit de pan
Verkruimel
Lager vuur, wat olie
Wok het vlees samen met diepvries doperwten en lente-ui
De rijst en de saus erbij
3 minuten
Ei erdoor