woensdag 14 februari 2018

Afrika



Vandaag weer inkopen

Membrillo / kweeperengeiel
At het bij Kaltbach kaas
Heerlijk


Tsja,

Terug uit Mozambique en Angola

Foto's en verhalen daarover publiceer ik binnenkort
(Gevulde zeester!)



Mechouia

Tunesische salade



Bak in een niet te hete oven halve stevige tomaten, halve uien, paprika`s, stukken courget en aubergine, Spaanse pepers en ongepelde knoftenen

Blaker alle groenten in de gasvlam, koel en pel
Snijd de groente vrij fijn

Meng de groente met stukjes gepekelde citroen, knoflookpulp, kappertjes en zout
Koel opnieuw

Serveer met gekookt ei en/of tonijn, olijfolie en sla



Nooit gehad
Lekker!


Noord Afrikaans hapje


Steek in een verse dadel een ontpitte groene olijf

Steek dat pakketje in een pruim

(Dadel en pruim aan de lange zijde insnijden, pit eruit etc.)




Eindelijk een klein puntzeefje gevonden
Sligro


Runderstoofvlees met pindakaas

Zuid Afrikaans


Maak runderstoofvlees met in ieder geval ui, knof en wortel, maar begin met het vlees en de groenten te sauteren in heet
gemaakte vette pindakaas

Kruid met laurier, kruidnagel, gember, zout en cayennepeper

Voeg tomatenpuree toe, citroensap en flink bouillon

Laat aan de kook komen en dan met een deksel op de pan zachtjes gaarstoven

Meng een eetlepel pindakaas (niet de gebruikte) met iets meer dan twee eetlepels bloem en bind daarmee het kookvocht

Laat nog even staan en proef op z/p

Serveer met gekookte aardappelen of met aardappelpuree



Ik weet nog steeds niet waar deze (erg vette!) zalmstrips worden weggesneden...


Zuid-Afrikaanse bolognese


Maak een bolognese van rundergehakt met erg veel ui (en knof etc.)

Kruid met kerrie en serveer met pasta



Verse zilveruitjes
Maakte ze in Sauce monagasque
Maar dan mijn warme variant
Olijfolie, ui, knof, witte port, tomatensap, tijm, laurier, bruine suiker, zachte azijn
(Ik gebruikte duindoornazijn)


Oost-Afrikaanse pannenkoek

N`jera of n`djera of injera


Somalië en Ethiopië


Smaakt zuur maar dat hoort zo. En de pannenkoeken horen eigenlijk enorm groot te zijn
De eerste komt als tafelkleed op een tafeltje, de andere worden opgevouwen daarop gelegd, en ertussen komen bergjes curry; curry van lamsvlees, van rundvlees, van ei, van groenten, pikant of niet
Als de stapeltjes pannenkoeken op zijn eet je tot slot het tafelkleed

Controleer zaad van t`ef (een grassoort) op ongerechtigheden

Maal het tot bloem en zeef dat (anderhalf pond) in een flinke kom

Maak er een beslag van door steeds wat water toe te voegen, dat door de bloem te kneden etc.
Klontjes weg wrijven
Voeg gist toe, opgelost in lauw water
Zet twee tot drie dagen op een warme plek totdat het goed gist en er water op het beslag komt te staan

Giet het water voorzichtig af

Laat twee kopjes (vers) water aan de kook komen
Doe een kopje van het beslag in een kom en giet er het kokende water bij
Roer goed om
Zet op laag vuur en blijf roeren tot het dik wordt
Laat goed koelen en giet het bij het beslag; roer goed om

Roer nog wat water door het beslag, doe een deksel op de kom en laat staat tot het weer rijst

Bak er pannekoeken van in een zo groot mogelijke pan, op hoog vuur
Giet het beslag langzaam in de pan, eerst cirkelvormig langs de rand en spiraalsgewijs tot het midden
Doe een deksel op de pan en wacht (pan op half hoog vuur) tot de rand van de pannenkoek flink gerezen is
Haal uit de pan en laat wat koelen op een doek



Zie de volgende aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)




Erg lekker spul



Wat een gelul over die Zijlstra en MH17...

Of die Russen, als je "een goede verstandhouding" met ze hebt, in ene komen aanrennen met de daders, aldus toegevend dat Rusland erachter zit...

Hoe onnozel kan je als journalist zijn...