Vandaag inkopen weer
Een kruising tussen een Pêche blanche en een Pêche de vigne
Pêche blanche: "witte" perzik, waar de platte van is afgeleid; in het begin van het seizoen bij AH en later soms bi Aldi
Pêche de vigne: roodvlezige sterk aromatische soort die je hier nooit vindt
Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Merguez met rode ui en Raz el hanout
Noord Afrika
Merguez en Raz el hanout bij de Marokkaanse slager
Worstjes met ringetjes rode ui en stukjes knof aanbakken
Wat Raz el hanout erbij
Gaarstoven met wat witte wijn of bier of bouillon
Raz el hanout: karwij, komijn, kaneel, koriander, pikant paprikapoeder...
Je hebt honderden soorten
Ken ik niet
Is rode currypasta met pinda
Fufu
West Afrika
Fufu kan worden gemaakt van allerlei soorten knollen en dergelijke; tajer, taro, yam, cassave (deze soorten lopen wat naamgeving betreft dikwijls in elkaar over), zoete aardappel, bataat, boniaat (weer namen die elkaar overlappen), kookbanaan, pompoen...
Kook de groenten ongeschild, eventueel in grove stukken gesneden, en kook ze gaar; gebruik eventueel combinaties van twee soorten, zoals yam met kookbanaan
Cassave smaakt goed met kokos erdoor
Of koop Fufu poeder en vog de instructies (best te eten hoor!)
Giet af, spoel de buitenzijde wat koud en schil de groenten
Snijd in stukken, doe terug in de pan samen met wat boter, p/z, en maak er stamp van
Maak ballen van de stamp
Het wordt ook wel als dikke pap geserveerd, of als een grote slappe bal
Die dikke pap, daar serveer he het vlees en de groenten bovenkop
Serveer direkt (nog warm dus)
Serveer met gestoofd vlees bijvoorbeeld en/of gestoofde groenten
Trek een stuk van een bal, haal dat door de saus, vis een stuk vlees of groente mee en eet. met de vingers natuurlijk
Pimientos del Padrón
Jumbo
Super lekker
Door olijfolie, zwart blakeren, grof zeezout erover, van het steeltje afhappen
Harissa
Noord-Afrikaanse sambal zeg maar
Week gedroogde Spaanse pepers een uur in lauw water op een warme plek
Laat uitlekken, snijd open en haal zaad, zaadlijsten en steeltjes weg
Laat zaadlijsten en zaad als u extra hete harissa wil
Stamp in een vijzel (of blender) met knof en wat olijfolie
Werk er iets water door, tot je een smeuïge pasta hebt
Roer er, in een kom, versgemalen karwij door, idem korianderzaad en wat zout
Doe in een schone pot en bedek met een laagje olijfolie
Zorg ervoor dat, na gebruik, de pasta weer met olijfolie bedekt is
Staat de pot lang, dan de olijfolie afgieten, de harissa goed opkloppen, laten bezinken en weer met olijfolie bedekken
Dat opkloppen is tegen anaerobe bacteriën
Tritordeum brood
Te sterke smaak voor met veel beleg
Bakbanaan uit de oven
West Afrika
Pureer rauwe stukjes bakbanaan in een grote vijzel, in een kom met een stamper of met een staafmixer (voeg eventueel iets water toe)
Werk er sambal, rijstbloem en zout door
Laat in niet te hete arachide-olie koenit bakken
Laat de olie wat afkoelen en werk er zoveel van door de bananenmassa tot je een smeuïg geheel hebt
Doe in een ingevette ovenschaal en bak een uur in de oven op de laagste stand
Laat iets afkoelen, en stort
Snij in schijven en serveer met zoute pinda`s.
Serveer eventueel als bijgerecht, bij pikante gerechten
Zie de volgende aflevering hier
Enorm lekker
In sommige AH winkels
Die Reclame Code Commissie, wat is dat een wassen neus!
Ik diende een klacht in tegen Kras (een reis aanbieden voor een bepaalde prijs, die meer dan € 100,- duurder bleek te zijn).
Krijg ik in ene mailtjes en telefoontjes van de tegenpartij (dus die commissiekwakers geven je gegevens weg aan de tegenpartij!), met flauwekul aanbiedingen, en even later krijg je een mailtje van die kwaakcommissie "Wij nemen aan dat het nu opgelost is", hoe durven ze Godverdomme, de achterover leunende kruiskneders...