zaterdag 28 juli 2018

Afrika (2)



Vandaag inkopen weer

Een kruising tussen een Pêche blanche en een Pêche de vigne
Pêche blanche: "witte" perzik, waar de platte van is afgeleid; in het begin van het seizoen bij AH en later soms bi Aldi
Pêche de vigne: roodvlezige sterk aromatische soort die je hier nooit vindt


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Merguez met rode ui en Raz el hanout

Noord Afrika



Merguez en Raz el hanout bij de Marokkaanse slager

Worstjes met ringetjes rode ui en stukjes knof aanbakken
Wat Raz el hanout erbij

Gaarstoven met wat witte wijn of bier of bouillon

Raz el hanout: karwij, komijn, kaneel, koriander, pikant paprikapoeder...
Je hebt honderden soorten



Ken ik niet
Is rode currypasta met pinda



Fufu

West Afrika



Fufu kan worden gemaakt van allerlei soorten knollen en dergelijke; tajer, taro, yam, cassave (deze soorten lopen wat naamgeving betreft dikwijls in elkaar over), zoete aardappel, bataat, boniaat (weer namen die elkaar overlappen), kookbanaan, pompoen...

Kook de groenten ongeschild, eventueel in grove stukken gesneden, en kook ze gaar; gebruik eventueel combinaties van twee soorten, zoals yam met kookbanaan
Cassave smaakt goed met kokos erdoor
Of koop Fufu poeder en vog de instructies (best te eten hoor!)

Giet af, spoel de buitenzijde wat koud en schil de groenten

Snijd in stukken, doe terug in de pan samen met wat boter, p/z, en maak er stamp van

Maak ballen van de stamp
Het wordt ook wel als dikke pap geserveerd, of als een grote slappe bal
Die dikke pap, daar serveer he het vlees en de groenten bovenkop

Serveer direkt (nog warm dus)

Serveer met gestoofd vlees bijvoorbeeld en/of gestoofde groenten

Trek een stuk van een bal, haal dat door de saus, vis een stuk vlees of groente mee en eet. met de vingers natuurlijk



Pimientos del Padrón
Jumbo
Super lekker
Door olijfolie, zwart blakeren, grof zeezout erover, van het steeltje afhappen



Harissa

Noord-Afrikaanse sambal zeg maar



Week gedroogde Spaanse pepers een uur in lauw water op een warme plek

Laat uitlekken, snijd open en haal zaad, zaadlijsten en steeltjes weg
Laat zaadlijsten en zaad als u extra hete harissa wil

Stamp in een vijzel (of blender) met knof en wat olijfolie

Werk er iets water door, tot je een smeuïge pasta hebt

Roer er, in een kom, versgemalen karwij door, idem korianderzaad en wat zout

Doe in een schone pot en bedek met een laagje olijfolie
Zorg ervoor dat, na gebruik, de pasta weer met olijfolie bedekt is

Staat de pot lang, dan de olijfolie afgieten, de harissa goed opkloppen, laten bezinken en weer met olijfolie bedekken
Dat opkloppen is tegen anaerobe bacteriën



Tritordeum brood
Te sterke smaak voor met veel beleg



Bakbanaan uit de oven

West Afrika



Pureer rauwe stukjes bakbanaan in een grote vijzel, in een kom met een stamper of met een staafmixer (voeg eventueel iets water toe)

Werk er sambal, rijstbloem en zout door

Laat in niet te hete arachide-olie koenit bakken

Laat de olie wat afkoelen en werk er zoveel van door de bananenmassa tot je een smeuïg geheel hebt

Doe in een ingevette ovenschaal en bak een uur in de oven op de laagste stand

Laat iets afkoelen, en stort

Snij in schijven en serveer met zoute pinda`s.

Serveer eventueel als bijgerecht, bij pikante gerechten



Zie de volgende aflevering hier




Enorm lekker
In sommige AH winkels


Die Reclame Code Commissie, wat is dat een wassen neus!

Ik diende een klacht in tegen Kras (een reis aanbieden voor een bepaalde prijs, die meer dan € 100,- duurder bleek te zijn).
Krijg ik in ene mailtjes en telefoontjes van de tegenpartij (dus die commissiekwakers geven je gegevens weg aan de tegenpartij!), met flauwekul aanbiedingen, en even later krijg je een mailtje van die kwaakcommissie "Wij nemen aan dat het nu opgelost is", hoe durven ze Godverdomme, de achterover leunende kruiskneders...