Vandaag foto's van de bereiding van Lasagne di pane carasau
Pane carasau zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Hierboven: shiitake kort bakken
Italië: Funghi porcini
Shiitake: stelen weg
Funghi porcini: steelstukjes langer bakken óf rauw erdoor
Hierboven: shiitake kort bakken
Italië: Funghi porcini
Shiitake: stelen weg
Funghi porcini: steelstukjes langer bakken óf rauw erdoor
Lentilles, Lentils, Linsen, Lentejas
Basisrecept
De meeste linzen hoeven niet te worden geweekt, behalve als ze al drie jaar in het keukenkastje staan
Dupuis-linzen (de lekkerste) wel een uurtje weken
Rode linzen koken bijna altijd kapot (er bestaan niet kapot kokende)
Het basisrecept is altijd hetzelfde, van de Amsterdamse Huishoudschool via A Book of Middle Eastern cooking tot Winnie the Poohs cookbook
Wortel, knolselderij, ui, peterselie en knof even aanbraden in wat olie en dan even zachtjes laten doorstoven
Peper erbij, laurier, bonenkruid, korianderzaad en komijn
De groenten wat prakken, koude bouillon erbij en de linzen
Afschuimen als het kookt, op zout controleren en met deksel zachtjes laten pruttelen tot de linzen gaar zijn
Dan moet de vloeistof trouwens bijna zijn weggekookt
Zo niet, dan heb je linzensoep in het geval van teveel bouillon, en verbrande linzen bij te weinig
Variaties
Verse worstjes meekoken
Eieren erin pocheren
Met tomaat
Met kerrie en appel
Met mergpijpen
Gekookt met een stukje ongeweekte zoutevis of zoute sardien
Koken met een scheut Malaga erbij of zo
Béchamel met ui en knof, en met ook bouillon
Linzen-salade
Spanje
Kook de linzen met soepgroenten en wat Malaga
Gebruik geen zout; laat in plaats daarvan stukken hambot meekoken (bot van rauwe ham dan dus) en grove maar wel platte stukken goed droge rauwe ham
Laat in de kookvloeistof afkoelen, giet af (niet weggooien!), laat goed uitlekken en verwijder de botten
Breng op smaak met goede olijfolie, goede wijnazijn, peper en eventueel zout
Voeg eventueel wat van de kookvloeistof toe, en gebruik de rest daarvan voor soep of saus
Paddo's erop
Linzen met paddestoelen
Frankrijk
Kook de linzen zoals in het basisrecept, nu weer met een stuk hambot of schraapsels van een hambot, en zonder zout dan dus
Bak ui en wat prei in olie, doe daar dan de paddenstoelen bij (gedroogd-geweekt of vers; liefst eekhoorntjesbrood), en als die gaar zijn mengen met de gare linzen
Gebruikte je gedroogde paddo's, gebruikt dan in de salade ook iets van het weekwater
Kaas erop
Natuurlijk Pecorino sardo
Pas dus op met zout
Als je in de Italiaanse winkel die Sardijnse Pane carasau gaat kopen,
vraag dan meteen om die overheerlijke Sardijnse kaas, Casu marzu
Linzencurry met gedroogd fruit
Afghanistan
Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure") of vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan
Kook linzen met soepgroenten etc.
Maak een kerriesaus, eventueel met kokos erdoor
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel
Warm op in de oven (160 graden)
Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door, of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden (kuiltjes maken)
Pane carasau, nu dus erop
Dan saus en paddo's en kaas
Pane carasau
Saus en paddo's en kaas
Oven
Linzen met varkenspoot
Frankrijk
Een superklassieker
Kook in de lengte opengespleten varkenspoten in water met verse salie en zout tot ze uit elkaar beginnen te vallen
Koelen, vet eraf scheppen, botjes uit de poten en die poten grof gehakt terug
Linzen erbij, z/p, peterselie, laurier en ff aangebakken wortel, prei, ui, knof...
En dan die linzen daarin koken natuurlijk
In Spanje maken ze het ook, en dus weer met een scheut Malaga in het kookwater
Klaar is Kees
Linzen met konijn
Bordelais en Poitevin
Lapin aux lentilles
Mijn konijn- en linzenfavoriet
Haal de mooie stukken van een -als het kan wild- konijn
Hak de rest fijn en kook daar lang en zachtjes bouillon van met de gebruikelijke linzenkookingrediënten
Je kan ook werken met enkel voorpoten van wild konijn (hoe noemen jagers die ook weer); alles in de bouillon dan
Laat die een nacht staan
Ontvet, zeef
Kook er de linzen in, met een flinke scheut Monbazillac
Serveer de linzen met de gebakken mooie stukken konijn
Vooral in de Poitevin heb je veel konijngerechten
Beroemdste is met slakken
Dank P!