En de foto's vandaag van kaas
Brugse blomme
Spruitjes-stamppot
Stoemp
Belse stamppot
Dus de naam van dat restaurant in Antwerpen in de Pier Potstraat, "De stoemppot", is vertaald de stamppotpot
Maak niet te dunne aardappel-puree met nootmuskaat, zout, witte peper, boter en iets melk
Maak er stamppot van met bijna gare spruitjes
Serveer met konijn of bloedbeuling (stevige bloedworst; lijkt op Duitse droge bloedworst) of bouletten (gehaktballen) of witte worst (kalfsworst)
En met veel jus
En met Belse mosterd (scherpe? Vlaamse Tierenteyn; wat minder scherp? Waalse Bister)
Stoemp, althans de klassieke, kan ook gemaakt met flink fijngesneden selderij-blad en ook wat peterselie
Als Pier Pot een Belg is, dan misschien Pol Pot ook wel
Pol, Polleke...
Carré à la mirabelle
Zalm met Stoemp
Maak stoemp
Maak een gebonden saus als Béchamel, maar met 1/3 melk, 1/3 witte wijn en 1/3 visbouillon
Bedek de bodem en de wanden van een niet te hoge, ingevette (zonnebloem-olie of gesmolten boter) ovenschaal met de stamppot; maak dus een "caisse"
Bestrijk de stamppot met wat vet
Bedek de bovenkant van de wanden met aluminiumfolie en bruin de bodem vrij dicht onder de gril
Verwijder de folie
Roer rode zalm uit blik door de gebonden saus en proef op z/p
Laat nog wat doorsudderen op laag vuur
Giet deze ragoût in de caisse en plaats weer onder de grill, maar nu iets lager
En zonder de folie natuurlijk
Sablé de Wissant
Zuurkoolstamp
Maak aardappelpuree.
Prak uitgelekte zuurkool door de puree, doe in een ovenschotel, giet er wat van het gezeefde zuurkoolnat over, bekwast met gesmolten boter, bestrooi met paneermeel en gratineer in een oven van 180 graden tot mooi bruin
Je kunt op de stamppot schijven bloedworst leggen of in de lengte gehalveerde stukken rookworst, beide iets erin gedrukt en ietsje bestreken met wat zonnebloemolie
Of er spekjes doorheen werken of stukjes Frankfurter of uitgebakken stukjes chorizo of...
Belegen Kaltbach
Stamppot met kibbeling
Maak puree; gebruik redelijk veel boter en vrij weinig melk
Bak grofgesneden ui en knof bruin in boter
Werk wat mosterd door de puree en breng op smaak met p/z
Maak er stamp van met warme kibbeling en de uien
Serveer bestrooid met kappertjes, en met augurken en citroen erbij
Saganaki
Stamppot met tomaat en kaas
Maak aardappelpuree maar voeg vóór het stampen stukken stevige tomaat toe zonder prut, en fijngesneden peterselie
Werk op de gebruikelijke manier af en roer er flink geraspte kaas door van een stevig smakende soort
Doe in een ovenschaal, vet de bovenzijde in met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel
Gratineer op 180 graden
Swiss Lady
Lullige naam maar uitstekende zachte maar toch goed rijpe Appenzeller
Zuring-stamp
Splets
België
Prepareer en kook de zuring zoals spinazie
Maak er stamppot van en serveer met gebakken schol en bruine boter
Zuring hebben ze meestal wel bij de groothandel
Vraag dus een kroegbaas
Laat meteen kervel meebrengen
Hutspot
Kook eerst het klapstuk (in water of bouillon of met rode wijn of... en al of niet ingewreven eerst met dit of dat...)
Kook aardappelen en winterwortelen, die in niet te kleine blokjes gesneden zijn, in licht gezouten water
Voeg flink gesneden ui toe als de aardappelen en de wortels half gaar zijn
Giet af, en maak er stamppot van, met wat boter en wat melk
Kruid met p/z en nootmuskaat
Serveer met appelmoes en boterjus.
Of
Kook geschaafde winterwortel met wat gesnipperde ui in iets water en met wat boter en zout gaar
Kook grofgesneden aardappel gaar
Maak stamp, met wat kookvocht van de groenten en p/z
Kaltbach Creamy
Broccoli-stamppot met Camembert
Kook stukken aardappelen en stukken broccoli-stengel in water met zout en foelie
Voeg, als de aardappelen beginnen te garen, de broccoli-roosjes toe
Als de aardappelen goed gaar zijn alles in een vergiet storten, terugstorten in de pan en pureren met een scheut melk, een flinke klont boter en zwarte peper
Terwijl de aardappelen en de broccoli opstaan in flink olie ui aanbakken
Als de ui begint te bruinen knof toevoegen
Kruiden op laag vuur met Provencaalse kruiden
De stamppot in een ingevette platte ovenschaal doen en het oppervlak glad maken
Stukjes camembert in de stamppot steken en het hele oppervlak bestrooien met paneermeel
Het uienmengsel erover gieten en met een kwastje over het hele oppervlak werken
Gratineren in een hete oven
Manouri
In juin zijn alle fransen bruin
en in december eten ze camembert