Ik heb het nog niet gelezen...
Koolrecepten ex rode kool
Rode kool zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Nou ja, ex rode kool: ik vond nog twee recepten, en laatst schreef ik over gemarineerde rode kool, zie hier
Rode kool van zuurkool
Zie hieronder het basisrecept
Gebruik minder jeneverbessen maar ook korianderzaad.
Stamp de kool met het zout tot vocht vrijkomt.
Voeg per kilo toe: een ui in ringen, een geraspte goudreinet, een laurierblad en twee eetlepels karnemelk.
Meng goed, vul de pot voor vier vijfde enzovoorts.
Nu het basisrecept voor zuurkool
Maar het kan natuurlijk ook, met een kleinere hoeveelheid, in bijvoorbeeld een grote weckfles
Gebruik acht kilo witte en/of savoyekool en/of spitskool
Snijd de kolen in vieren en verwijder de stronken
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes
Spoel de kool schoon en laat goed uitlekken
Werk een theelepel zout door de kool, een eetlepel karnemelk, wat gebroken jeneverbessen en wat gebroken peperkorrels
Leg een laag in een goed schoongemaakte Keulse pot (soda!) en druk goed aan met een goed schoongemaakt voorwerp (plankje of zo; soda!); het vocht moet boven de kool komen te staan.
Leg een goed schoongemaakte linnen doek op de kool, daarop een goed schoongemaakt bord en daarop een goed schoongemaakte zware steen
Dek de pot af met een schone theedoek en zet in een koele maar niet te koude ruimte (10 à 12 graden)
Zet de pot na een week in een koude ruimte (5 à 8 graden)
De eerste maand dient eens per week de witte prut op de kool te worden verwijderd, waarna er weer een schone doek, bord en gewicht op komt. Daarna gebeurt dat eens in de twee weken
Na zes weken kan de kool al gegeten worden
Is de kool te zuur dan extra goed afspoelen voor gebruik
Ook nog niet gelezen...
Witte bonen met rodekool
Frankrijk
Week en kook de bonen en kook de rodekool op zijn Frans (zie de eerste link hierboven)
Serveer bonen en kool met gekookte eieren.
Ook nog niet gelezen...
Laatst schreef ik over Poolse koolsoep
Zie hier
Kool met kerrie
Goelai Kol
Indonesië
Bak grofgesneden ui in flink zonnebloemolie wat aan
Voeg wat later knoflook toe, roer even om en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (Chinese, witte of spitskool)
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt
Kruid met kerrie, wat komijn en eventueel wat sambal
Voeg een flinke scheut groentenbouillon toe en los, als het kookt, santen (kokosboter) erin op
Laat op laag vuur de kool gaarkoken
Proef op zout
Doe er eventueel wat zoute ketjap door
Best een aardig boek
Witte kool
Pools
Stoom grof gesneden witte kool gaar
Bacon-stukjes bakken, wat later ui en knof meebakken en weer wat later stukken stevige appel
Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus
Op smaak brengen met p/z, en er de gestoomde witte kool in opwarmen.
Ben ik aan het lezen
Haal er aardige dingen ui
Gevulde koolbladeren
Bebotok
Indonesië
Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken
Ze moeten slap zijn
Gehakt aanmaken met kerrie djawa, zout en geraspte kokos
Met die bladeren daarvan pakketjes maken, die rondom aanbraden, en dan op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven
Serveren met rijst
Op Lombok maken ze het met geitenvlees, en dat heet dan ook Bèèèhbuttok
Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling
Nog niet gelezen
Nauwelijks te fotograferen omslag
(Heptie izze broek geschete?)
(Heptie izze broek geschete?)
Zie de volgende aflevering hier