Couronnes
Op de markt kopen, "Dat kan enorm in je voordeel zijn: probeer bij AH maar eens 4 rijpe avocado's te krijgen voor 1 euro. (Probeer überhaupt bij AH maar eens één rijpe avocado te krijgen.)"
De toon is gezet.
Prachtig boekje, en precies zoals Loek schreef
Ook prachtig: Het Lekkerste Dier, en Koken met Sylvia Witteman (het dikste, het leukste én het beste Nederlandse kookboek)
À l'ancienne
Maar himalayazout is echt lekker hoor! De zoutheid neigt naar zoet, naar Maldon zout
Ja, bliktomaten culinair beter. Waar ik aan toevoeg: en nog gezonder ook dan verse, verdomd
Als je mensen een plensje olie in een loeihete wok laat gooien, dan zou ik daarbij schrijven wat voor olie wel en wat niet
Die nasikruiden niet laten wellen? Nou, ietsepietsje water om het wakker te maken wel hoor
Voor die Koshari kan je beter ipv vermicelli Kadayif gebruiken (Turk). En doe die komijn dan daarbij, niet in de saus
Ficelle
Echt goede eekhoorntjesbrood bouillonblokjes van Knorr in de Poolse winkel
Alle bouillon in ene bij de risottorijst, dat is erg moeilijk doseren
Daarom is paella maken ook veel moeilijker dan risotto
Rundermerg in de super??
Mergpijp zal je bedoelen
Ja
Paneren met ei losgeklopt met iets water
Anders krijg je slierten
Het mooiste broodje wat ik ooit zag
"En jus heeft alleen je oma"
Ja, die hep geen anti aanbakpannen...
Krokant aardappel bakken lukt ook met rauwe schijven/langzaam/lang
Ja, macaroni wordt gauw pappig, maar zoek heel goed (Lidl?) en je vindt macaroni van harde tarwe (koop meteen enkele pakken)
Ja, de pasta gaart verder in de saus, maar dat valt wel mee (= tegen) in wat dikkere saus
Tip: spoel de pasta koud na het afgieten, dan wordt ie weer wat minder gaar zeg maar
Ja! Gewone braadworst, venkelzaad en chilivlokken ipv dure Italiaanse venkelworst
Brioché
Ja! Pasta met mosselen = met mosselen in de schelp
Ja! Carbonara met eieren en niks room
Ik zou geen boter in de Vichyssoise (prei-aardappelsoep) doen maar room
En al helemaal als je 'm koud eet (wat ze niet doet maar wat wel erg lekker is)
Aardappeltortilla met ui
Hoort niet
Maar ik doe het altijd...
Pan keren met bord en zo: pas heel erg op! Heet vet loopt op je pols!
Fantaisie
Ja, koolvis net gaar, niet uit elkaar vallend
Maar de laatste tijd tref ik dikwijls (ik gebruik koolvis om sauzen en kruiden en zo te proeven) vanzelf al uit elkaar vallende koolvis
(En "koolvisfilet" is niet te koop)
Stew, oven, 90°
Belangrijker is hoe de temperatuur van het vlees is, en naar gelang wat je gebruikt kan dat erg uiteen lopen
Houd de vleestemperatuur op 60°
Tabatière
Ja, Chili con carne met stoofvlees
Dat is Chile norteño (zie Laura Esquivel)
En als je chilimix van te voren maakt: gebruik knoflookgranulaat
Niks mis mee
En chili- of bruine bonen? Veldertjes, jonge kapsijders!
Griet is bijvangst??
Peperdure bijvangst dan toch
"De meeste supermarkten verkopen bakkeljauwfilet"
In Amsterdam misschien
En "10 à 15 minuten in ruim water om te ontzouten"? Als je van bremzout eten houdt... Ja, het staat wel op het pakje, maar dat is richting sterk in de tropen zwetende negers...
Tortue
Ikan pepesan: Ikan pepes, of Pepesan
Gember in de knoflookpers? Hmm...
Gekookte bietjes: in de handel zijn ze gestoomd
Kikkoman: toko Light soy
10 x goedkoper en even goed
Nam plaa: Nam pla
Épi
Maar: weer een schitterend boekje! En ik ben nou eenmaal een zeikerd
"Je hebt mensen die kaas over de gratin strooien. Dat mag niet van Johannes van Dam, maar ja, hij is dood, nietwaar?"